Nieuwsbrief IVN Twiske, 20 augustus 2024
Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken
/l/library/download/urn:uuid:5aecc870-075f-4aa3-9e80-be1798aa61e0/header.png?scaleType=1&width=600

Half augustus

Half augustus: de schoolvakanties, de zomer en de wespenmaand lopen naar hun einde. De agenda bulkt weer van de activiteiten voor de komende periode. Zoek wat leuks uit en geniet er van.

Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar en verspringen tekst en foto's, klik dan rechtsboven op online bekijken. De volgende nieuwsbrief verschijnt ca 17 september. Nieuwtjes en foto's insturen vóór 15 september via nieuwsbrief@ivntwiske.nl.

Werkgroep Nieuwsbrief
Foto: Henk Strijker

Agenda

Vlinderen in Het Twiske
Dinsdag 20 augustus14-16 uur
Tekenen van wilde planten
Woensdag 21 augustus 14-16 uur
Luisteren naar al je zintuigen
Woensdag 21 augustus 15:30-17:30
Nacht van de vleermuis
Vrijdag 23 augustus 19:45-21:45
Gezond Natuur Wandelen
Woensdag 28 augustus10-11 uur
Luisteren naar al je zintuigen
Zaterdag 31 augustus 9-11 uur
Vlinderen in Het Twiske
Dinsdag 3 september 14-16 uur
Tekenen van wilde planten
Woensdag 4 september 14-16 uur
Werkdag Kooiakkers (KNNV)
Zaterdag 7 september 9-13 uur
Fotowandeling bessen en vruchten
Zaterdag 7 september 10-12 uur
Natuurwerkdag Ratteneiland
Zaterdag 7 september 10-13 uur
Fête de la Nature
Zondag 8 september 11-14 uur
Vlinderen in Het Twiske
Dinsdag 10 september 14-16 uur
Natuurontdektocht Twiske toen/nu
Zaterdag 14 september 10-12 uur
Tekenen van wilde planten
Woensdag 18 september 14-16 uur
Twiskespeurders de boom in
Zondag 22 september 13-15 uur

Prachtige waarnemingen

/l/library/download/urn:uuid:4377e6bd-92ad-4557-a475-15e2b7fd4b9e/04659cc2-dab8-472a-8644-25041964d7c4.jpg?scaleType=3&width=510&height=370

Koolzwarte metselspinnendoder
Foto: Sandra Cornelissen

/l/library/download/urn:uuid:ce609f98-3f00-443a-8f29-4d71e106a2b5/bf7a7b75-af5c-4414-9f03-e1ba0b749894.jpg?scaleType=3&width=510&height=370

Goudwesp
Foto: Sandra Cornelissen 

Bloei in augustus

Nog even genieten van de bloei van de gewone berenklauw en harig wilgenroosje. 
Foto: Marion Zeilstra

Boommarter gespot

Agnes stuurde ons deze marter door die zij op waarnemingen.nl zag.  Boommarter - Martes martes - Waarneming.nl 

Havik (juveniel)
Hier een vierluik van een jonge havik. Gespot door Pauli in haar tuin.  

Havik of sperwer vroeg zij zich in de natuurgidsenapp af. Jonge havik aan kenmerken te zien. Poten zijn forser.

Maar...havik zit toch niet in buurt van tuinen? I.t.t. sperwers. Zijn prooi was een waterhoen. Lidy meldde dat in haar achtertuin, op 2 meter van de achtergevel een jonge havik op koolmezen had zitten loeren.

Nico meldde dat de juvenielen in deze tijd uit het jachtterrein van hun ouders worden verdreven en dan vaak tuinen opzoeken. En gezien kenmerken o.a. druppels op de borst: jonge havik!
Foto's: Pauli van Oort

Van de bestuurstafel

Met regelmaat krijgen wij als bestuur complimentjes dat we als IVN Twiske het hele jaar rond zoveel verschillende activiteiten organiseren. Daar zijn we ook best trots op en het aanbod is een van de taken waar wij aan werken. Maar bedenk dat veel van wat gebeurt door verschillende actieve IVN-ers wordt bedacht en neergezet. Zo kwam Grazia met de nieuwe activiteit ‘Luisteren naar al je zintuigen’, is Sandra altijd op de hoogte van activiteiten die ieder in en om het huis kan doen en was het insecten scoren van Mirjam de basis voor onze deelname aan Fête de la Nature.

Bestuur IVN Twiske

Stem van de natuur

                                       jacobskruiskruid ND  
In het jaar van ons 40-jarig bestaan geven wij ook een stem aan de natuur in Het Twiske in de rubriek ‘Stem van de natuur’. In augustus een interview met het Jacobskruiskruid dat heel eerlijk is over haar positieve en negatieve kanten.
Foto: Nico Dekker

Onze wortels...

In 2024 vanuit iedere nieuwsbrief een blik op onze historie.
Deel 9 Van nieuwjaarsbijeenkomsten tot Opening natuurjaar.
Terugblik op met elkaar beleefde natuurmomenten.

(N)ooit bij stil gestaan?!

Wespen heb je in vele soorten en maten
Omdat heel 2024 te boek staat als het jaar van de wesp besteden we in de wespenmaand augustus eindelijk aandacht aan deze insectensoort. Bij wespen denkt men al gauw aan die lastige, sociaal levende, ‘limonadewesp’.
Het jaar van de wesp wil juist ook de solitaire soorten in beeld brengen. Zoals de bladwespen, bronswespen, halmwespen, galwespen, goudwespen, graafwespen, houtwespen, metselwespen, mierwespen, plooiwespen, sluipwespen en spinnendoders.
Tot 25 augustus kun je nog meedoen aan de wespentelling en verbaas je net als Sandra over al die soorten die actief zijn in de tuin! Zoals de muurwesp op haar foto. Het is een sluipwesp die rupsen van nachtvlinders vangt en deze samen met een eitje inmetselt in gaten in muren of in holle buisjes in insectenhotels. 
Foto: Sandra Cornelissen

Uit het veld

fotocollageDeze fotocollage na de fotowandeling in augustus kwam tot stand met foto's van Agaath Zwart, Alie Karman, Klaas Hollenbeek, Irma de Vries, Juliette van Zuijlen, Marion Zeilstra, Henk Nugter, Georgette Endhoven, Alie van Hoorn en Marion Maas. 
De foto van de maand op de website is van Henk Nugter.

Het geheim van Havezathe

Landsmeer, in het bijzonder de wijk Havezathe, heeft een mooi geheim dat weinigen kennen, maar dat veel bewoners en passanten dagelijks zien. Dat is het groen, de bomen en de struiken die in de wijk zijn aangeplant tegelijk met de bouw van de woningen begin jaren zeventig. Wie het groenplan ontwierp is bij de natuurgids niet bekend. Maar vanwege de grote diversiteit aan bomen en beplanting met bijzondere eigenschappen, draagt het beslist bij aan het karakter van de wijk. Dat werd opgemerkt door een van de eerste bewoners, Sjoerd Hoekstra. Als IVN-gids werkte hij het idee uit voor een bomenwandeling door die wijk.

Hoekstra overleed in 2022. Zijn wandeling leeft in IVN-Twiske voort onder de naam ‘Tour de Sjoerd’. Half augustus was er zo’n Tour waar ook zijn zoon Tjeerd en zijn vrouw Greet aan deelnamen. Gids Lidy Ridder vertelde de tien belangstellenden over onder andere de goudkleurige iep, de vederesdoorn, het sporkehout of vuilboom, de watercipres, de metasequoia (een levend fossiel), de amberboom die grondstof levert voor schoenpoets, de ambtenarenboom, de trompetboom, de valse Christusdoorn en de ginkgo die de atoombom op Hiroshima overleefde.

Bij de excursie stipte Lidy aan dat er zorgen zijn over de gezondheid van veel bomen vanwege het werk aan het vernieuwen van leidingen en kabels in Havezathe. En ook dat er klachten zijn van bewoners over de schaduwwerking van hele hoge bomen. Bomen worden dan helaas soms drastisch gesnoeid of gekapt.

Bijzonder is wel dat veel bomen die hier zo’n vijftig jaar geleden werden aangeplant eigenschappen hebben die nu goed van pas komen, zoals het opvangen van fijnstof of het weghouden van vliegen en muggen.

De routebeschrijving is beschikbaar via lidyridder@ivntwiske.nl of neem deel aan de Tour de Sjoerd die IVN-Twiske jaarlijks organiseert.
Mario de Paauw

Doorgeefluik

Een Bioblitz is het zoveel mogelijk soorten registreren in een vastgesteld gebied binnen een afgebakende tijd. In de maand juli was er Nationaal Park Alle Tuinen (een project van NTR Wetenschap in samenwerking met Waarneming.nl en het Kadaster).
Landelijk zijn er in de 4.5 miljoen tuinen van Nederland 7005 soorten waargenomen. Hiervan werden 349 soorten ook in de tuinen van de gemeente Landsmeer waargenomen en ingestuurd.
Zie hier de resultaten.       tuintelling  

Waarom IVN Twiske?

Als een van de 165 IVN-afdelingen zet IVN Twiske zich in voor
natuurbeleving, natuureducatie en natuurbehoud,
in en om recreatie-natuurgebied Het Twiske.
Dit gebied met Natura 2000 status ligt tussen Oostzaan en Landsmeer/Den Ilp.
Kijk voor meer informatie op

www.ivntwiske.nl

Je bent ingeschreven met het e-mailadres lidyridder@ivntwiske.nl.
Direct uitschrijven.

IVN

IVN Twiske
Oossaander Hoop 23, 1035RX Amsterdam
ivn.nl/twiske