Nieuwsbrief IVN Twiske, 18 februari 2025
Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken
/l/library/download/urn:uuid:5aecc870-075f-4aa3-9e80-be1798aa61e0/header.png?scaleType=1&width=600

Altijd wat moois...

Is dit nu het einde van de winter of het begin van de lente? Het kan dooien en het kan vriezen. Maakt ook eigenlijk niets uit. Er is altijd wat moois te zien of te beleven in het Twiske. Ontdek het zelf, bijvoorbeeld met een gezonde wandeling op 26 februari.  

Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar en verspringen tekst en foto's, klik dan rechtsboven op online bekijken. De volgende nieuwsbrief verschijnt ca 18 maart. Nieuwtjes en foto's zijn zeer welkom! Graag insturen vóór 16 maart via nieuwsbrief@ivntwiske.nl.

Werkgroep Nieuwsbrief
Foto header: Pieter Divendal

Agenda

Gezond Natuur Wandelen
Woensdag 26 februari 10-11 uur
Natuurwerkdag Ratteneiland
Zaterdag 1 maart 10-13 uur
Gezond Natuur Wandelen
Woensdag 12 maart 10-11 uur
Fotowandeling: start van de lente
Zaterdag 22 maart 10-12 uur
Algemene ledenvergadering
Maandag 14 april 20-22 uur

Prachtige waarnemingen

De mannelijke katjes van de hazelaar vallen op, Naar de vrouwelijke rode bloempluimpjes is het zoeken. Ze zitten tegen de takjes aan.
Foto: Bernadette Koning

Ontluikende bloemknopjes van de gele kornoelje, een andere vroege bloeier. De knoppen kruiselings tegen over elkaar staand.
Foto: Gerdien van den Broek

Linde met waterlot. Met kenmerkende rode knopschubben horend bij linde. 
Foto: Marc Vleugel

Wilgenroosje in wilg. Veroorzaakt door de wilgenrozetgalmug. 
Foto: Gerdien van den Broek

Kuifeenden. Mannetjes met kuif.
Foto: Pieter Divendal

Brilduiker. Met 'bril'. 
Foto: Pauli van Oort

Titel: 'Altijd wat moois in Het Twiske!'.
Foto: Marion Zeilstra 

Bijzondere beelden dankzij de vorst.
Foto: Pauli van Oort

Van de bestuurstafel

Veel mensen reageren verbaasd dat de fraaie bundel ‘Stem van de natuur in Het Twiske’ ook in gedrukte vorm gratis te verkrijgen is.
De subsidie t.b.v. natuureducatie vanuit IVN Noord-Holland maakte dit mogelijk. Educatie is namelijk meer dan een excursie, lezing of ontdekactiviteit. De interviews met icoonsoorten in de bundel brengen een grote groep Twiske-bezoekers in aanraking met het belang van de natuur in Het Twiske. Aanvragen kan via secretaris@ivntwiske.nl.

Momenteel nemen we de jaarverslagen en financiële stukken over 2024 met elkaar door en worden de laatste puntjes op de i gezet in onze Meerjarenvisie. Nieuwsgierig geworden? Noteer alvast in de agenda: maandagavond 14 april Algemene Ledenvergadering!
Alle leden en donateurs ontvangen de uitnodiging hiervoor halverwege maart in een aparte mail.

Bestuur IVN Twiske

Stem van de Natuur 2.0

Hartelijk dank voor uw reacties op onze vraag in de vorige nieuwsbrief naar een eventueel vervolg op ‘Stem van de Natuur’. Er kwamen voldoende voorstellen voor nieuwe onderwerpen. Ook was er een suggestie om deze rubriek breder te maken door de samenhang in de natuur van het Twiske te tonen. De relatie tussen flora, fauna, bodemleven, water, lucht en -niet te vergeten- de mens.
Deze suggestie nemen we graag over! In maart starten we daar mee. Wanneer u wilt meewerken of -schrijven aan deze rubriek bent u van harte welkom. Mail naar nieuwsbrief@ivntwiske.nl

Uit het veld: Vogelsafari

Foto: Selma Dag
Zaterdag 8 februari namen 76 mensen deel aan de Wintervogelsafari.
Lees hier het verslag van een journalist die meeliep. Alle groepslijsten van de waargenomen vogelsoorten zijn samengevoegd in één lijst.
Alle groepen hebben de Aalscholver, Fuut, Grauwe Gans, Grote Zilverreiger, Krakeend, Kuifeend, Meerkoet, Nijlgans, Nonnetje (!), Smient en Wilde Eend gezien. Hoewel de Zilverreiger niet zo heel veel voorkomt, is hij natuurlijk op grote afstand zichtbaar. Er waren erg veel kuifeendjes, waarbij de mannetjes ook goed opvallen. De schaarse Nonnetjes zijn door goed speurwerk toch door iedereen gezien, soms alleen het vrouwtje.
Vogels, die door weinig groepen zijn gezien, zijn de Kievit, Groenling, Vuurgoudhaan, Sperwer, Bruine Kiekendief, Roodborsttapuit, Waterral, Watersnip en Wintertaling. Later bleek dat twee Wintertalingen vlakbij de Zorgboerderij zaten, op 15 meter afstand! De laatste groepen hadden geluk.

Na afloop hebben veel deelnemers nog gepuzzeld met de Bloc-Birds onder het genot van warme koffie, thee, appelcake, brownies en soep die door zorgboerderij de Marsen waren bereid.

De volgende safari is woensdag 23 april: Op zoek naar Zomergasten.
Team vogelsafari (Ingrid en Wilma)

Uit het veld: Bomencursus

           98c9bed3-22e7-4664-be66-5bb8ea4a7905.JPG MV
              Foto: Marc Vleugel
De cursus ‘Bomen een jaar rond’ is met 23 deelnemers en een wachtlijst van 8 personen van start gegaan. Tijdens de 1ste theorieavond en excursie ontdekten de cursisten dat je kale bomen aan allerlei winterkenmerken kunt herkennen. Boomsilhouet, schors, de stand van de knoppen, knopschubben: zomaar wat zaken die daar een rol bij spelen.
Team bomencursus (Eric, Margje, Marloes, Lidy, Pieter)
  70f82674-af0f-4644-8d61-a2aba2f38ea9
Met de klok mee: bloemknoppen van gele kornoelje, ringlitteken en bladlitteken van paarden kastanje, naakte knop van vlier, knopjes in een trosje bij zoete kers, zwarte knoppen es (kruislings tegenover elkaar staand).
Fotocollage: Gerdien van den Broek

Doe je mee?

De sneeuwklokjes staan al in bloei. Nog eventjes, dan kun je zaaien en planten. Met dit broeikasje kun je de natuur al een voorsprong geven.

Onder de rijp ziet de natuur er anders uit. Ra, ra? Wat ligt daar nu verstopt? Een diertje of...? Stuur je antwoord naar nieuwsbrief@ivntwiske.nl 

Doorgeefluik

De padden komen eraan!

In februari begint de paddentrek. Van binnentuinen gaan padden, kikkers en salamanders naar de vijvers om zich voort te planten. Ze steken dan de weg over en dat is gevaarlijk. Daarom helpt de Paddenwerkgroep Landsmeer ze in februari maart en april met veilig oversteken.

Deze paddenwerkgroep is actief sinds 2021. Dat jaar werden er 578 dieren overgezet. De werkgroep richt zich op het gebied rondom de drie grote vijvers nabij de Raadhuisstraat. Meer weten of meehelpen?
Mail naar paddenlandsmeer@gmail.com of zie www.padden.nu

Waarom IVN Twiske?

Als een van de 165 IVN-afdelingen zet IVN Twiske zich in voor
natuurbeleving, natuureducatie en natuurbehoud,
in en om recreatie-natuurgebied Het Twiske.
Dit gebied met Natura 2000 status ligt tussen Oostzaan en Landsmeer/Den Ilp.
Kijk voor meer informatie op

www.ivntwiske.nl

Je bent ingeschreven met het e-mailadres lidyridder@ivntwiske.nl.
Direct uitschrijven.

IVN

IVN Twiske
Oossaander Hoop 23, 1035RX Amsterdam
ivn.nl/twiske