Nieuwe editie
Nieuws van IVN Zutphen | Bijenhotel Emerpark | jaar van de merel | padden
Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken

Van het bestuur IVN Zutphen

Welkom bij deze nieuwsbrief van IVN Zutphen. Met ons vieren (Lisette Eindhoven, Harm Bakker, Hetty Fokkens en Annemiek van der Velden) zetten we ons actief in voor IVN Zutphen.

Het is vrijwel een nieuw bestuur en daarom richten we ons dit jaar vooral op zaken die goed gaan. Zoals de mooie wandelingen en de actieve coördinatoren. We gaan ook kijken waar misschien nog groei mogelijk is, zijn er ideeën voor nieuwe werkgroepen, is er animo voor een natuurcafé?

Met deze nieuwsbrief hopen we je goed te kunnen informeren over wat er speelt bij IVN Zutphen en waar je allemaal aan mee kunt doen. We gaan ons uiterste best doen deze elke twee maanden te versturen. Heb je zelf iets dat je wilt delen in de nieuwsbrief? Stuur je bericht voor de eerste van de oneven maanden (dus 1 mei, 1 juli, etc.) naar: nieuwsbrief.ivn.zutphen@gmail.com.

Heb je ideeën voor een activiteit, neem contact met ons op en we gaan kijken of er meer mensen zijn die daarbij actief willen worden. We hopen op een voorjaar met weer vele mooie ontmoetingen in de natuur.

Namens het bestuur, Annemiek van der Velden

Ruim baan voor de bij

Hotel weer open!

Het wilde-bijenseizoen zit er weer aan te komen. De hommelkoninginnen vliegen al begin maart op zoek naar nestgelegenheid. De wilde solitaire bijen vliegen nog niet, die worden begin of half april wakker, ofwel ze worden volwassen. We gaan het dit jaar voor het eerst zien in het bijenhotel in de heemtuin van het Emerpark (tegen over de Kaardebol).

Lees verder

Excursies

Doorstapwandeling Gorsselse Heide
20 maart - Zessprong Joppe
Bomen en stinzenplanten
3 april - oude begraafplaats Zutphen
Bloeiende gagel
10 april - Gorsselse Heide
Wandeling voor vroege vogels
24 april - Gorsselse Heide

Wandelgids Gorsselse Heide

Dit nieuwe wandelgidsje voer je langs de meest bijzondere plekken van de Gorsselse Heide. De wandeling is ca. 5 km. De gids is geschreven door IVN-gidsen Lambert Kouwenberg en Lucie van Zeijts. 
Te verkrijgen bij Bechtle (Gorssel), de Zessprong (Joppe), Geluksvogels (Zutphen) en na afloop van excursies.

Lees verder

Het jaar van de merel

De merel: één van de meest bekende tuinvogels, maar het aantal duikelt omlaag. Tel mee en werk mee aan het  onderzoek van Sovon Vogelonderszoek Nederland naar de oorzaken van deze daling.

Lees verder bij Sovon Vogelonderzoek

Door weer en wind

Het was de week van de stormen Dudley, Eunice en Franklin waarbij vooral Eunice een stevige tante was! En regen, veel regen! Goedgemutst en met grapjes als: “hebben we allemaal een zwem-diploma” werd de soppige tocht aangevangen.

Lees het verslag

In memoriam

Hendrik Jan Wassink was een beroemdheid in Brummen. Op zijn grond zag Klaske ten Grotenhuis veel zeldzame planten.  Klaske schrijft over haar goede herinneringen aan Hendrik Jan. Hij overleed op 19 januari op 96-jarige leeftijd.

Herinneringen aan Hendrik Jan Wassink

Natuurgidsenopleiding van start!

Half januari is bij IVN Zutphen en IVN Deventer de natuurgidsenopleiding (NGO) gestart. In anderhalf jaar leren 25 cursisten (bijna) alles over de natuur, én over hoe ze anderen enthousiast kunnen maken en kunnen leren over de natuur. Drie cursisten houden ons op de hoogte. 
Lees verder

Hulp gezocht voor de paddentrek

De Paddentrek is weer begonnen. Als je wilt helpen in Zutphen, Warnsveld of in de gemeente Bronckhorst (Baak, Vorden) of Epse, bel dan met Diny te Velthuis van de Paddenwerkgroep Dierenbescherming Warnsveld op 06-20311464 of mail naar Paddentrek. Of kijk op Paddenwerkgroep Zutphen.

BioBlitz Eefde en Zutphen

Doe mee met een BioBlitz. Een BioBlitz is een snelle inventarisatie via waarneming.nl.  

BioBlitz Eefde
https://waarneming.nl/bioblitz/eefde-2022/

BioBlitz Zutphen
https://waarneming.nl/bioblitz/geluksvogels-zutphen-2022/

Zaterdag 19 maart opschoondag Zutphen

Samen met bewoners uit het gebied organiseren Diana Willemsen en Cecile Elissen een opschoondag in het buitengebied van Zutphen. De actie wordt ondersteund door de gemeente Zutphen en is aangemeld op de site van de landelijke opschoondag.
Doe mee!

IVN Zutphen

IVN-afdeling Zutphen betrekt mensen bij natuur, milieu, landschap en leefomgeving. Zij doet dit door het organiseren van wandelingen en fietstochten, landschapsonderhoud, cursussen en jeugd-activiteiten en door het publiceren van wandel- en fietsroutes. De afdeling heeft ruim 150 leden.

Lees verder

Je bent ingeschreven met het e-mailadres lucievanzeijts@gmail.com
Direct uitschrijven.

IVN

IVN Zutphen
Bonendaal 43, 7231 GE Warnsveld