Nieuwsbrief IVN Noordoostpolder e.o.
Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken

Nieuwsbrief IVN Noordoostpolder e.o. Herfstnummer september 2022

Beste IVN-leden en belangstellenden, na een hete en droge zomer is er gelukkig weer wat nattigheid en kunnen we ons opmaken voor de herfst. Intussen hebben wij de kop eraf geslagen met een geslaagde fotosafari in het Emmelerbos. En er zijn al plannen voor het komende jaar, zoals natuurmiddagen voor kinderen, workshops en lezingen. Je leest er meer over in deze nieuwsbrief.
We zijn erg blij dat enkele nieuwe vrijwilligers zich hebben gemeld, want dankzij hen kunnen we deze nieuwe activiteiten ook echt op het programma zetten!

Ook in deze nieuwsbrief: de opening van het prachtig verbouwde IVN-gebouw aan de Sportlaan, dat we delen met het Voedselbos en de Huttenbouw. Verder informatie over de Flevolandse trektochten van IVN. En de kinderboekenweek: die komt eraan en en het thema is, jawel, Natuur.

Veel leesplezier en we hopen je te zien bij één van onze natuurbelevenissen!

 

In deze nieuwsbrief

>   Opening Belgische Barak 30-9
>   Geslaagde fotosafari
>   Grootse plannen: doe je mee?

>   IVN Trektochten Flevoland

>   Kinderboekenweek
>   Gespot: de Spaanse vlag

Opening Belgische Barak (voorheen de Knoest / 't Koekoeksnest)

In voorgaande nieuwsbrieven is het al voorbijgekomen: het thuishonk van IVN Noordoostpolder, de Huttenbouwweek en Voedselbos Emmeloord is ingrijpend verbouwd. Aan de buitenkant is er niet veel te zien, maar aan de binnenkant des te meer!
Op vrijdag 30 september vanaf 19:00 uur is er een openingsfeestje voor alle vrijwilligers van deze drie organisaties. Ook wordt dan het nieuwe informatiebord onthuld, dat een plekje zal krijgen aan de Sportlaan. Een mooie gelegenheid om het resultaat te bewonderen, waarvoor velen zich hebben ingezet.
Ben je vrijwilliger of zou je wel een actieve bijdrage willen leveren aan IVN Noordoostpolder? Dan ben je van harte welkom! Graag wel vóór 25 september aanmelden via enrico.sloot@gmail.com

Geslaagde fotosafari

Het was warm en droog op 14 augustus. Toch kwamen er 15 volwassenen en kinderen af op onze eerste echte natuurbelevenis: een fotosafari in het Emmelerbos. De deelnemers werden in groepjes het bos in gestuurd met de eigen telefoon en een lijst met 45 onderwerpen uit de natuur die in het gebied rond de Belgische Barak te vinden waren. Het ging erom in anderhalf uur tijd van zoveel mogelijk onderwerpen een foto te maken. De groepjes gingen fanatiek op zoek naar een elzenpropje, heksenkruid, een poelslak of een vogelveertje. De deelnemers van het winnende groepje vonden maar liefst 44 van de 45 onderwerpen! Zij kregen elk het boekje 'Natuurtalenten' als prijs mee naar huis. Naast een paar verbeterpunten kregen we vooral veel enthousiaste reacties, dus wellicht wordt dit een terugkerende activiteit.

Grootse plannen: doe je mee?

Als klein bestuur zonder extra handen hebben we lang in de startblokken gestaan. Vol mooie ideeën, die we echter maar mondjesmaat konden uitvoeren. Maar nadat drie nieuwe vrijwilligers zich onlangs spontaan hadden aangemeld, konden we voorzichtig concrete plannen gaan maken.

In de herfstvakantie vindt de eerste kindermiddag plaats, met spannende en leerzame activiteiten in en rond de natuur. Als het even kan, wordt dit elke schoolvakantie vaste prik. In november staat een workshop over paddenstoelen op het programma, gevolgd door een lezing over de Marker Wadden in januari.

Ook over 2023 is al nagedacht: er zijn plannen voor een korte cursus klimaatvriendelijk tuinieren in het vroege voorjaar, enkele buitenworkshops, en in juni activiteiten voor de kinderen tijdens Modderdag en de Slootjesdagen, die door IVN landelijk worden geinitieerd.

Of het allemaal gaat lukken? Wij gaan ons best doen, maar natuurlijk kunnen we altijd meer hulp gebruiken. Voel je je aangesproken door één van bovenstaande activiteiten? Of ben je goed in social media? Laat het ons weten en neem contact met ons op.

IVN Trektocht Flevoland

IVN Natuureducatie heeft verschillende trektochten uitgezet in heel Nederland: meerdaagse wandelingen dwars door Nederlandse natuurgebieden, inclusief overnachtingen.
Er zijn nu ook twee trektochten uitgezet door de Flevolandse natuur, met routeboekje en begeleidend audioverhaal. Eén van Almere naar Zeewolde (vanaf €269 p.p., incl 2x B&B/hotel met onbijt, lunchpakket en diner) en één van Zeewolde naar Dronten (vanaf 149,- p.p. incl. 2x trekkershut). De routes zijn ook te combineren tot een 6-daagse trektocht van 114 km. Je vindt alle informatie op de website van IVN en hier kun je ook jouw trektocht boeken.

Meer informatie

Kinderboekenweek: Gi-Ga-Groen!

Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar Gi-ga-groen! Natuur dus! Op woensdag 5 oktober, de startdag van de Kinderboekenweek, organiseert Flevomeer Bibliotheek Noordoostpolder een feestelijke middag met allerlei leuke activiteiten rond het thema Natuur zoals een geluidenspeurtocht, een vossenjacht en een roofvogelshow.. Ook Voedselbos Emmeloord is van de partij. De speurtocht kun je de hele Kinderboekenweek doen, tot 16 oktober. Ook in Flevomeer Bibliotheek Urk is er een middag vol activiteiten. De activiteiten zijn voor kinderen van 6 tot 12 jaar en starten in beide vestigingen om 14:00. Meer informatie op de website van Flevomeer Bibliotheek.

Meer informatie

Gespot: een vlag die niet wappert, maar vliegt!

Als je aan de Spaanse vlag denkt, denk je hoogstwaarschijnlijk in eerste instantie niet aan een vlinder! In Nederland komt deze vlinder vooral spaarzaam in het zuiden van Limburg voor. De Spaanse vlag is een nachtvlinder, maar is ook overdag actief. De vleugellengte is ongeveer 3 cm. De rups kan tot 5 cm lang worden. De vlinders bezoeken de bloemen van de vlinderstruik, koninginnenkruid en distels.
De felgekleurde ondervleugel, vooral in de vlucht goed zichtbaar, is oranjerood met geel. Een beetje zoals de vlag van Spanje, dus daar komt waarschijnlijk de naam vandaan. De vlinder komt voor in vochtige bossen en struikgewas nabij warme (kalk)graslanden en vliegt van begin juli tot in september in één generatie. De Spaanse vlag is op Europese schaal beschermd volgens de Habitatrichtlijn.
De vlinder op de foto’s is gespot bij de Abdij van Arnstein in Obernhof, Duitsland.

Foto's: Annette Kruisbrink.
Bron: www.vlinderstichting.nl

Heb jij nieuws?

Deze nieuwsbrief is samengesteld door het bestuur van IVN Noordoostpolder e.o.. Maar we zien graag jullie bijdragen tegemoet! Heb je een mooie foto, een goed verhaal, informatie of gewoon een leuk idee? Laat het ons weten via mail of telefoon. Kilk op de link voor onze contactgegevens. 

Contact

Je bent ingeschreven met het e-mailadres flevoland@ivn.nl
Direct uitschrijven.

IVN

IVN Noordoostpolder |
www.ivn.nl/afdeling/noordoostpolder-eo | ivnnoordoostpolder@gmail.com