Nieuwsbrief IVN Twiske, 18 januari 2022
Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken

Een nieuw begin

Veel activiteiten zijn er helaas niet te melden.
Maar  -zie de foto van Pauli van Oort hierboven-  we kunnen gelukkig tijdens een wandeling gewoon genieten van de schoonheid van de natuur in het Twiske. In elk jaargetijde.

Foto's en info blijven welkom en kunnen tot 13 februari gemaild worden naar nieuwsbrief@ivntwiske.nl.
De volgende nieuwsbrief verschijnt omstreeks 15 februari.
Werkgroep Nieuwsbrief

Agenda

Jaarkalender IVN Twiske 2022
De jaarkalender. staat op de website en zal gedurende het jaar groeien.
Werkdag Ratteneiland
Zaterdag 5 februari 10-13 uur
Aanmelden verplicht.
Twiskespeurders 9+
Zondag 6 februari 13-15 uur
Thema: wintervogels spotten
Gezond Natuur Wandelen
Woensdag 2 februari 10-11 uur
Vertrekpunt: zorgboerderij De Marsen

Nationale tuinvogeltelling
28-29-30 januari.
Vorig jaar stond de huismus op 1.
Download het telformulier en bekijk welke vogel dit jaar de ereplaats van tuinvogels inneemt. 

Vraag en aanbod

GEVRAAGD:
Vrijwilligers die eens in de zoveel tijd op zaterdag willen helpen rondleiden op zorgboerderij De Marsen. 

GEVONDEN:
Beste mensen,

Tijdens de laatste jaarvergadering was het noodzakelijk dat er een nieuw lid van de kascontrolecommissie zou worden gekozen. Dat lukte niet. Gelukkig bleek later na persoonlijke benadering Erik Brinkhuijsen toe te willen treden tot de commissie.

Groetjes, Margje Haringa

Voor jullie gespot...

Koereiger...welles/nietes...

Op 4 januari werd door diverse vogelaars deze koereiger gespot. O.a. in het Oostzanerveld. Pauli van Oort spotte hem in het noordwesten van Het Twiske en was de enige die er een serie foto's van maakte. 

Nadat zij 1 foto op waarnemingen.nl had geplaatst was de reactie van een kenner dat het om een hybride koereiger/kleine zilverreiger zou gaan. De meningen waren verdeeld. Na plaatsing van een andere foto was de eensluidende reactie: koereiger.

Van de bestuurstafel

“Hoe meer je van de natuur begrijpt, hoe meer je ervan gaat houden. Hoe meer je van de natuur houdt hoe meer je ervoor wilt zorgen”. Met deze quote doet IVN landelijk al 60 jaar aan natuureducatie.
Naast natuureducatie gebruikt IVN (ook onze afdeling) nog andere methodes. In het programma ‘De kracht van de groene vrijwilliger’ worden de volgende vier rollen voor groene vrijwilligers onderscheiden:
Afbeelding1

In het voorliggende concept Meerjarenvisie van IVN staat op bladzijde 12 een schema. Vanuit de visie en dit schema willen we met een aantal leden bekijken of onze activiteiten aansluiten en of we wellicht nog andere natuuractiviteiten kunnen/moeten ontplooien.
Ga jij de uitdaging aan en wil je meedenken? Neem dan contact op met Pauli van Oort via communicatie@ivntwiske.nl

Masja Gielstra, consulent IVN vrijwilligers N-H stuurde een pakket met IVN-materialen om ons een mooi en natuurvol 2022 toe te wensen.
                            IMG_3831
Omdat wij in de boerenhuiskamer nog niet zoveel opslagruimte hebben, zijn de boeken op te vragen en in te zien via lidyridder@ivntwiske.nl  

Bestuur IVN Twiske

Doe je mee?

Mario stipt dit aan in zijn column, in 2020 stond het in onze nieuwsbrief. Blijft leuk: vogel cup cakes 

Voor als het nog echt winter gaat worden: hier een leuk proefje onder de noemer Wintervacht 

Bladeren...in natuurboeken

Aandacht voor een natuurboek dat de moeite van het lezen waard is. Terwijl ik bezig was met een korte beschrijving ervan zag ik een bericht langs komen op mijn laptop over wat er wordt aangetroffen in poep. Zo'n bericht is precies wat schrijver Dave Goulson beoogt: “De problematiek van de achteruitgang van insecten en daarmee ons voortbestaan onder de aandacht van een breed publiek brengen en niet alleen bij natuurminnaars”
Lidy Ridder

Tuin De Goede Hoop

Nog even, dan is het lente

We leven in een rare en nare tijd. Oversterfte, recordaantallen besmettingen, ellende in ziekenhuizen, sluiting van niet-essentiële accommodaties. Persoonlijk heb ik niet echt last van die sluiting. Winkelen doe ik altijd al alleen als ik iets nodig heb en de kroeg en de sportschool ken ik alleen van de buitenkant. Wel jammer dat mijn vaste wekelijkse activiteiten -TaiChi, sportinstuif en biljarten- al wekenlang stil staan. En ook de gezelligheid van onze eetclub mis ik wel.

Maar daar staan ook nieuwe dingen tegenover: zo heb ik de puzzels van Jan van Haasteren en Wasgij leren waarderen. En heb ik volop tijd om eindelijk eens het tuinhuis op te ruimen. En nog meer waardering voor wandelen in het Twiske en meer aandacht voor onze tuin. De knotwilgen zijn al gesnoeid; morgen komen Ivan en Olaf, onze kleinzoons, de takken helpen versnipperen.

Ik verveel me niet. Als dat wel het geval is, kan ik vogelcupcakes maken met het recept van de Nieuwsbrief IVN Natuureducatie. Of luisteren naar de podcast 'Mindful in de natuur' , als ik heb uitgezocht hoe dat moet.

Zojuist zag ik de paaslelies en het daslook in de tuin al de kop opsteken. Lentebodes!
Mario de Paauw

Doorgeefluik

Voor wie het nog niet gelezen heeft in de nieuwsbrief van landelijk IVN:
Vorige maand deelde Hennie Huizinga een prachtige foto van een bijzonder natuurfenomeen: ijshaar. Deel jouw mooiste foto's met #ivn_natuurliefhebbers.

Waarom IVN Twiske?

Als een van de 165 IVN-afdelingen zet IVN Twiske zich in voor
natuurbeleving, natuureducatie en natuurbehoud,
in en om recreatie-natuurgebied Het Twiske.
Dit gebied met Natura 2000 status ligt tussen Oostzaan en Landsmeer/Den Ilp.
Kijk voor meer informatie op

www.ivntwiske.nl

Je bent ingeschreven met het e-mailadres de-graaf@hetnet.nl.
Direct uitschrijven.

IVN

IVN Twiske
Oossaander Hoop 23, 1035RX Amsterdam