Nieuwsbrief IVN Amsterdam - November 2022
Deze tekst zien ontvangers in hun mail overzicht
Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken

Nieuwsbrief IVN Amsterdam November 2022

Lieve leden van IVN Amsterdam,

Misschien vraag jij je af, wie organiseren toch al die natuuractiviteiten? Wie zit er in de redactie van de GBA, organiseren de Natuurgidsen Opleiding, wie zitten er in communicatieteam en het bestuur? Het zijn allemaal leden, net als jij. Ze vinden het leuk en belangrijk om zich in te zetten voor de natuur bij IVN Natuur in Amsterdam. Op 7 december is het de dag van de vrijwilliger en daarom zet ik vandaag alle actieve IVN-ers en vrijwilligers in het zonnetje. Hartelijk dank dat jullie je energie, plezier, tijd en capaciteiten inzetten voor IVN Amsterdam en de Natuur. Samen maken we IVN Amsterdam!

Jacky Wetzels (Voorzitter IVN Amsterdam) 
Communicatieteam Marjori, Naomi, Anna-Carla en Ramona

Agenda

Klimaatspel
6 december 2022
Start winter
21 december 2022
Winter plantenjacht
25 dec t/m 3 jan 2023

Agenda

Nationale Tuinvogeltelling
27 t/m 29 januari 2023
IVN Pubquizzzz
27 januari 2023

November boomplantmaand

November tot februari is het de ideale tijd om een boom of struik te planten! Als jij echt het verschil wil maken plant er dan niet één maar een heel setje inheemse bomen. Ook wel een Tiny Forest genoemd. 

Lees verder

Dialoogdag groene vrijwilligers

30 november 2022
Op woensdag 30 november is de jaarlijkse dialoogdag voor groene vrijwilligers in de provincie Noord-Holland. Een moment om elkaar te ontmoeten en nieuwe ervaringen op te doen.

Lees verder

Winterwandeling Beatrixpark

4 december 2022
Anders dan de meeste Amsterdamse parken is het Beatrixpark rijk aan coniferensoorten. Een wandeling in een altijd groene wereld van kegels, naalden, hars en levende fossielen, die veel meer te bieden heeft dan alleen kerstbomen en saaie hagen.

Lees verder

Het Klimaatspel

6 december 2022
Het klimaat en klimaatverandering is best complex. Wil je beter begrijpen wat de oorzaken en gevolgen zijn van klimaatverandering? Een leuke én snelle manier om deze kennis op te doen, is door middel van het klimaatspel: Climate Fresk.

Lees verder

Vlindertips voor herfst en winter

Vlinders zitten altijd ergens! ook in de herfst en winter! Er zijn vlinders die overwinteren in een warm hoekje maar het kan ook zijn dat ze als pop, rups of eitje overwinteren. Lees de tips van onze vlinderman Nicky van Mot in Mokum.

Lees verder

Lutkemeer ommetje

18 december 2022
Een korte (ca 2 km) Lutkemeerpolder wandeling waarin vooral kennis over de natuurwaarden van de polder wordt gedeeld. En waarin je meer informatie krijgt en vragen kan stellen over de stand van zaken mbt Voedselpark Amsterdam

Lees verder

Start van de winter: Decembermorgen

21 december 2022
En dan is de vraag: wat voor winter zullen we dit jaar krijgen? Een beetje koud of héél koud? Met of zonder sneeuw en ijs? Eén ding is zeker in onze buurt, een mooie wandeling zit er altíjd in… 

Lees verder in het blog van Marjori

Verborgen wereld van schimmels

In zijn baanbrekende boek 'Entangled life' laat Merlin Sheldrake zien hoe schimmels onze ideeën over het leven zelf en intelligentie op zijn kop zetten.Ze zijn essentieel voor andere levensvormen. Raak geïnspireerd door zijn boeiende lezing.

Lees verder

Winter plantenjacht

Vanaf 25 december 2022
Ook dit jaar organiseert FLORON de Eindejaars Plantenjacht. Van Kerst t/m 3 januari gaan plantenliefhebbers overal in Nederland op zoek naar bloeiende planten. Jij kunt ook meedoen!

Lees verder

Ledenactiviteit: Wintervertellingen

28 december 2022
Woensdag 28 december, na het zware kerstdiner en vóór het nieuwe jaar, is een prima moment om even tot bezinning te komen in de natuur en heerlijk samen te wandelen. En niet zomaar een wandeling. We vertellen verhalen en lezen gedichten voor die aansluiten op de natuur en de winter.
Lees verder

Winter in het Beatrixpark

8 januari 2023
De natuur lijkt nu volledig in winterslaap te zijn... of houdt ze alleen maar even de adem in voor het nieuwe seizoen? Hoe overleven ze de winter? Op deze wandeling gaan we loofbomen herkennen als ze niet in blad staan. En misschien zien we ook al winterbloeiers!

Lees verder

IVN campagne Hartje winter

Vanaf 9 januari 2023
In de winter naar buiten? Jazeker! Ook in de winter valt er namelijk genoeg te ontdekken en zijn er verrassende dingen te doen in de natuur. Om buitenspelen in de winter te stimuleren biedt IVN Natuureducatie met Hartje Winter een reeks sprankelende winterse buitenactiviteiten.

Lees verder

Bomencursus IVN Amsterdam

Vanaf 26 januari 2023
Wil jij meer weten over bomen? Doe dan mee aan de vier seizoenen bomen cursus van IVN Amsterdam voor beginners. Je leert over bomen door ze te bestuderen en bekijken in de winter, het voorjaar en de bloeiperiode in mei/juni. Voor de liefhebbers zijn er nog twee bonus lessen in de herfst. Zo kun je bomen het hele jaar rond volgen in hun groei en ontwikkeling.
Lees verder

Nieuwjaars pubquizzz & borrel (via Teams)

27 januari 2023
Maak het jezelf comfortabel in je meest feestelijke trui of hoed. Zet een hapje en een drankje klaar, zodat we kunnen toasten op het nieuwe jaar en de natuur-avonturen die we gaan beleven in 2023. De online pubquiz was zo'n doorslaand succes, dat we die ook dit jaar weer online laten doorgaan! 
Lees verder

Nationale Tuinvogeltelling

27, 28 en 29 januari 2023
Tijdens dit grootste wetenschappelijke project onder burgers roepen Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek burgers op om de vogels in hun tuin te tellen. Deze informatie is erg belangrijk om onze tuinvogels beter te kunnen helpen en beschermen.

Lees verder

Expeditie nieuwe leden, praat mee!

IVN Amsterdam doet mee met de expeditie nieuwe leden. Hiermee ontdekken we wat voor organisatie we zijn en hoe we onze vereniging nog aantrekkelijker kunnen maken voor vrijwilligers. Ook meedoen? Lees verder hoe je ook je stem kunt laten horen.

Lees verder

Vertel ons jouw natuurwensen

Wat is jouw natuurwens voor het nieuwe jaar? Waar gaat je groene hart sneller van kloppen? Wat zijn je groene dromen en waar zou jij meer over willen leren? Hartstikke leuk, organiseer dan een natuuractiviteit, dat kan bij IVN Amsterdam. Weet je weet niet zo goed hoe je dat zou kunnen aanpakken? We helpen je graag!
Lees verder

Organisatie IVN Amsterdam

IVN Amsterdam is opgericht in december 1960 en is daarmee een van de oudste regionale afdelingen van het landelijke IVN. IVN staat voor instituut voor natuureducatie en duurzaamheid.  

IVN Amsterdam is een vrijwilligersvereniging met leden en donateurs. Actieve leden organiseren vanuit verschillende werkgroepen activiteiten voor kinderen, volwassenen en specifieke doelgroepen. Vrijwel ieder weekend organiseren we een of meer natuurexcursies in de stadsnatuur. Geregeld organiseren we cursussen rondom groene thema's. Ook organiseren we verschillende natuurgerichte evenementen, vaak in samenwerking met andere groene partijen in de stad.
 
Leden en donateurs ontvangen de Groenbewuste Amsterdammer (GBA), het afdelingsblad met interviews en achtergrondartikelen. In de activiteitenkalender op deze site staan alle excursies, cursussen en andere activiteiten aangekondigd.

Wil je meehelpen als vrijwilliger bij IVN Amsterdam? Je bent welkom!

Voor vragen en opmerkingen mail webmaster@ivnamsterdam.nl

Lees verder

Je bent ingeschreven met het e-mailadres a.falkenreck@chello.nl
Direct uitschrijven.

IVN

IVN Natuureducatie
De Groene Plantage Plantage Middenlaan 2c, 1018 DD Amsterdam