Nieuwsbrief IVN Amsterdam - April 2022
Nieuwsbrief April 2022
Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken

Nieuwsbrief April 2022

Beste leden en natuurliefhebbers,
Op de foto zie je de groep die samen met Ramona (gehurkt) meededen aan de foto challenge in de Hortus Botanicus. Het maakt niet uit hoe oud je bent, of waar je vandaan komt, als je blij wordt van de natuur en die passie en plezier voor de natuur wilt delen met anderen ben je altijd van harte welkom bij IVN Amsterdam. 

De komende maanden staan er nog veel meer groene, leuke natuuractiviteiten op het programma. Ze worden worden georganiseerd door onze leden! Natuurverhalen, de Vrije Geer bij Sloten, de Wallen, 50 jaar Amstelpark. Zet ook de ledenactiviteit van 21 mei alvast in je agenda, dan verzamelen we voor een heerlijk fietstochtje door landelijk Diemen en ontdekken we de IVN Natuurtuin. Ook veel vogelnieuws dit keer met onder andere Camilla die je zou kunnen kennen van de Vogelbescherming en Binnenstebuiten.

Veel plezier in de Amsterdamse stadsnatuur met IVN Amsterdam! 

Jacky (voorzitter IVN Amsterdam) namens het communicatieteam

Agenda

Nationale Vogelweek
6-15 mei 2022
Bloementuintjes campagne
Spaar tuintjes bij Albert Heijn
Amstelpark 50 jaar
15 mei 2022
Wereld Bijendag
20 mei 2022
Vogelcursus IVN Amsterdam
Vanaf 24 september 2022

Natuur op de Wallen!

30 april tussen 11:00-12:30 uur
Op 30 april gaan IVN’ers Iris en Janneke op zoek naar de biodiversiteit in het meest versteende én oudste stukje van Amsterdam: De Wallen. Ditmaal niet alleen op zoek naar groen maar ook naar alles wat vliegt, waggelt, kruipt en krioelt. De Wallen is natuurlijker dan je denkt!

Lees verder

Kruidenwandeling in de Artsenijhof

1 mei tussen 14:00-15:30 uur
In de Artsenijhof staan maar liefst 250 soorten medicinale planten en in deze maanden zijn ze op hun best. Waar worden of werden ze voor gebruikt, hoe herken je ze, waar komen ze vandaan, welke werkzame stoffen zitten er in en wanneer worden ze geoogst?

Lees verder

Natuurverhalen wandeling

3 mei tussen 13:00-14:30
Hoe de narcis verliefd werd op zichzelf....... ik vertel je graag tijdens een wandeling over natuur mythes, legendes en sprookjes. Verhalen die al honderden en soms zelf duizenden jaren verteld worden.  Vaak met een wijsheid of een boodschap er in.

Lees verder

Wandeling natuurpark Vrije Geer

7 mei tussen 11:00-12:30 uur
Ontdek de lente in de Vrije Geer. Bloeien de Gelderse roos, Moeraswolfsmelk of Mispel al? Welke vogels en insecten laten zich zien? Laat je verrassen door dit overgebleven stukje veenweide.

Lees verder

Nationale Vogelweek 6-15 mei 2022

Altijd al een keer vogels willen kijken, maar geen idee waar je moet beginnen? Of vind je het wel eens leuk om naar een andere plek te gaan met een ervaren vogelaar? Nou dit is je kans, want tijdens de Nationale Vogelweek tussen 6 en 15 mei worden er veel bijzondere en gratis vogelexcursies georganiseerd door heel Nederland. Op www.vogelweek.nl vind je het totale aanbod.
Lees verder

Vogelexcursie de Bretten

13 mei tussen 10:00-12:00 uur
In het kader van de 10de Nationale Vogelweek van Vogelbescherming Nederland is er op 13 mei een vogelexcursie in de Bretten bij het Westelijk Havengebied. De Vogelweek is vooral bedoeld voor beginnende vogelaars maar ook gevorderden zijn hartelijk welkom.

Lees verder

Amstelpark 50 jaar!

15 mei, diverse activiteiten
Het Amstelpark bestaat dit jaar 50 jaar en wordt de hele lente en zomer feestelijk gevierd met activiteiten, meditaties, wandelingen, lezingen, en rondleidingen waar iedereen gratis aan kan deelnemen. De officiële viering van het jubileum vindt plaats op zondag 15 mei 2022

Lees verder

IVN Vogelcursus 2022/2023

Vanaf 24 september
Wil je meer over vogels weten en ze beter leren herkennen? Volg dan onze vogelcursus onder leiding van Yigal Shimshon. Voor beginnende vogelaars.
Lees verder

Wereld Bijendag

20 mei
Ben jij ook zo gek op bijen? en maak jij je ook zorgen om de wilde bij? Op 20 mei is de internationale dag van de bij en besteden we internationaal aandacht aan dit belangrijke diertje dat onze hulp hard nodig heeft. De bij heeft nectar nodig en die kun jij leveren met (gifvrije en biologische) bloeiende bloemen, struiken en bomen!

Lees verder

Dag van het Park

22 mei tussen 11:00-12:30 uur
In het kader van de dag van het park geeft IVN Amsterdam een excursie in Stg. Heemtuin Sloterpark en het Ruige Riet. Er is genoeg te zien wat het park staat nu volop in bloei!Lees verder

Ledenactiviteit: fietsen door landelijk Diemen

21 mei tussen 14:00 en 17:00 uur
Beste IVN-ers uit Amsterdam en Diemen (en omgeving),

We vinden het leuk om elkaar in de natuur te ontmoeten, daarvoor organiseren we regelmatig ledenactiviteiten. Dit keer gaan we samen de landelijke omgeving van Diemen ontdekken en de IVN Natuurtuin in Diemen. Voor de Amsterdammers die mee willen fietsen, we vertrekken om 13:30 uur vertrek vanaf Flevopark ingang Valentijnkade.
Lees verder

Wandelingen Amstelpark

De Vrienden van het Amstelpark en IVN Amsterdam gaan van april tot september tweewekelijks in en rond het Amstelpark wandelen. De wandelingen vinden plaats op de woensdag in de even weken, dus woensdag 20 april, 4 mei, 18 mei etcetera.

Lees verder

AH Bloementuintjes

Wist jij dat we dit jaar weer een spaaractie hebben samen met de Albert Hein? Ook wordt er gewezen op een gratis online cursus om je tuin te laten bloeien en natuurlijk willen we jullie als leden daar ook graag nog eens op attenderen.

Lees verder

Internationale Dag van de Biodiversiteit

Nu biodiversiteit in rap tempo afneemt en de aarde uitgeput raakt, is actie om de natuur te behouden en te herstellen hard nodig! Daarom heeft de VN 22 mei uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Biodiversiteit.  Een wereldwijde dag van bezinning waar wordt stilgestaan bij alles wat op aarde zwemt, waggelt, fladdert, kruipt, zoemt en loopt en de onmisbaarheid daarvan. Het thema van biodiversiteitsdag dit jaar is "building a shared future for all life”.
Lees verder

Leden aan het woord: Majori Hong

In deze rubriek laten we onze actieve leden het woord doen. Deze keer schrijfster, yogadocent, natuurliefhebber en rasechte Amsterdamse Majori Hong. In haar nieuwste boek "Gefladder" kun je al haar avonturen uit de natuur lezen. Daarnaast is ze de nieuwste aanwinst in ons communicatieteam

Lees verder

Boekentip: Het Wilde Noorden

Het Wilde Noorden leest als een boek en is meteen een natuurgids vol leuke avonturen in de stadsnatuur van Amsterdam-Noord. Kanoën, vogelen op de pont, wildplukken, snorkelen, op safari of een nachtwandeling je vindt ze allemaal en nog veel meer leuke tips en weetjes.

Lees verder

Algemene Ledenvergadering
Afgelopen 3 april hebben we bij Stadsboederij Osdorp onze Algemene Leden Vergadering gehouden. We hebben in het afgelopen jaar een hoop bereikt waar we trots op kunnen zijn. In deze Powerpoint kun je een aantal van de resultaten zien.

Presentatie ALV

We vinden het erg belangrijk om de mening van onze leden te horen. We zijn immers samen IVN Amsterdam. Op 21 mei hebben we de volgende gelegenheid om je stem te laten horen. Zet deze dus zeker in je agenda. Verder informatie volgt op de website.

Ondertussen kun je voor al je vragen, opmerkingen en suggesties gebruik maken van onze mail. Je kunt ons bereiken via webmaster@ivnamsterdam.nl of via de knop op de homepage.

Organisatie IVN Amsterdam

Voor vragen en opmerkingen mail webmaster@ivnamsterdam.nl

Lees verder

Je bent ingeschreven met het e-mailadres j.wetzels@ivn.nl
Direct uitschrijven.

IVN

IVN Natuureducatie
De Groene Plantage Plantage Middenlaan 2c, 1018 DD Amsterdam