Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken

Website en nieuwsbrief

Een jaar geleden ontvingen jullie de eerste nieuwsbrief in de nieuwe opmaak. Deze nieuwsbrief wordt verzonden via het ledenadministratiesysteem van IVN Nederland. Helaas is de laatste maanden gebleken dat de nieuwsbrief bij veel leden in de spambox terchtkomt. Dit is aangekaart bij IVN Nederland, maar helaas nu nog niet opgelost.

Ook is er een nieuwe IVN website in de maak. In ieder geval tot 15 oktober kunnen er geen nieuwe berichten op onze website worden geplaatst. Daarom vind je in deze nieuwsbrief geen agenda met een link naar de website, maar over elke activiteit ( de eerste is al morgen, 2 oktober!) een langer bericht.

Natuur door de ogen van een jager verzamelaar

Op 2 oktober 2022 neemt Natuurgids van IVN Ede Scilla je mee terug naar een tijd waarin de natuur door de mens op een hele andere manier bekeken werd. Kunnen wij nog in de natuur leven en hoe doeje dat?  Scilla heeft dit zelf ervaren in Zweden  en vertelt je daar graag over.Opgave en info bij naturescill@gmail.com  De start is om 10.00  duur twee uur op de  Parkeerplaats bij Planken Wambuisweg / Apeldoornse weg. De excursie duurt ongeveer 2 uur.

  

Paddenstoelen in het Edese bos

Na een lange warme zomer met een droog en dor uitziende natuur  krijgen onze bossen dit najaar hopelijk weer wat meer kleur. Naast de herfsttinten zijn het vooral de paddenstoelen  met hun grote variëteit in vorm en kleur, die het aantrekkelijk maken weer eens het bos in te gaan.

Hoewel de felgekleurde kleverige koraalzwam op de foto erg opvalt, zijn de meeste paddenstoelen in het bos toch niet makkelijk te vinden. En je weet bijna nooit van te voren welke soorten je op een wandeling tegenkomt. Dus als u wilt weten waar ze staan en hoe ze heten, wandel dan zaterdag 8 oktober mee met de IVN-gidsen, Tiny Griffioen en Frits Storm van de afdeling Ede. Wij starten om 14.00 uur bij de parkeerplaats Koeweg / Bosrand (vanuit Ede de eerste rotonde rechts van de N304) . De wandeling duurt 1,5  - 2 uur en is gratis.

Omdat wij veel belangstelling verwachten, vragen wij u zich vooraf bij voorkeur per e-mail aan te melden:  tvwijngaarden@kpnplanet.nl  of jfstorm@hetnet.nl  of telefonisch: 0318 610376.


Lees verder

Korte fotoworkshop met IVN natuurfotografen

De werkgroep natuurfotografie van IVN Ede organiseert op zaterdag 15 oktober van 14.00 tot 16.30 een korte fotoworkshop. Deelname is gratis en je hoeft je niet van tevoren aan te melden.De start is bij de parkeerplaats van Oud Reemst. Voor meer informatie  kun je contact opnemen met Fred van Wijk, 0318651436, of Dick Klein Geltink, 0318632673.

Najaarswandeling bij de Bosbeek

Op zondag 16 oktober 2022 om 14.00 organiseert  IVN-afdeling Ede weer een excursie in het Renkums Beekdal vanaf het NIVON huis. Het gebied ligt op de stuwwal van de Veluwe, ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Tekenen van vroege bewoning zijn de oude grafheuvels. Later zijn er zogenaamde sprengenbeken gegraven. We lopen langs de Molenbeek naar de Quadenoordse molen, en gaan dan langs de Bosbeek terug naar het NIVON huis.

De start van de wandeling is om 14.00 uur vanaf het Natuurvriendenhuis De Bosbeek, Bosbeekweg 19-21 in Bennekom. De wandeling duurt ca. 2 uur. De gidsen zijn Jeltje Zeelenberg en Hans Gonggrijp (info 0318 413486 of 0620086903). Deelname is gratis.

Kabouterwandeling voor kleuters en (groot)ouders

Op zaterdag 29 oktober om 14.00 is er weer een kabouterwandeling. De start is bij de oprit van de Born, Bornweg 12, Bennekom. Er kunnen maximaal 20 kinderen meedoen. De kosten zijn € 1,00 per kind en opgave kan uiterlijk 28 oktober via
kabouterwandeling@ivn-ede.nl  De wandeling duurt 1,5 uur en de gidsen zijn Wei-Wei Hu en Ineke Jansonius.

Nacht van de Nacht 29 oktober 2022

Op zaterdag 29 oktober 2022 organiseert IVN Ede voor de derde  keer een plaatselijke activiteit in het kader van de Nacht van de Nacht. Elke jaar worden er in Gelderland en de rest van Nederland activiteiten georganiseerd in het kader van de nacht van de nacht (lees meer op www.nachtvandenacht.nl ) We willen mensen  laten ervaren hoe weinig echt donker het nog wordt in Nederland.

De activiteit bestaat uit een wandeling van anderhalf uur, in het donker, door het Binnenveld. Startpunt en eindpunt is de (zorg) boerderij de Hooilanden, Slagsteeg 20, 6721 NR, Bennekom. Deelname is gratis voor leden en donateurs van IVN Ede. Maximaal aantal personen (volwassenen en kinderen) is 30.

Het programma is als volgt:

  • 19.30-20.00  Ontvangst met koffie / thee of chocolade melk
  • 20.00-20.30  Start programma met een kort verhaal over invloed van licht en de sterren die er te zien zullen zijn
  • 20.30-22.00   Vertrek voor wandeling van anderhalf uur in de omgeving.
  • 22.00             Einde activiteit: fietsen en auto’s ophalen bij boerderij, 

Aanmelden bij Christ Elsten ( christelsten@planet.nl) voor 15 oktober 2021.

 PS: Deze uitnodiging wordt ook verstuurd naar de KNNV in Wageningen en IVN ZW Veluwezoom en IVN Veenendaal, dus wees er snel bij. 


Lees verder

Diersporenwandeling Wekeromse zand

Op 30 oktober 2022 van 10.00 tot 12.00 is er een diersporenwandeling op het Wekeromse zand. Dat is een ideaal sporengebied. Er leven veel verschillende diersoorten. De dieren willen niet gezien worden door ons, maar de sporen die ze achter laten vertellen ons veel over hun aanwezigheid. Natuurgids Scilla  Kohlinger (0637403036) vindt deze sporen en kan er veel over vertellen. De start is om 10:00 vanaf de hoofdingang van het Wekeromse zand aan de Hoeverweg. Honden zijn niet toegestaan. Opgave en info naturescill@gmail.com  

Presentatie Arjen Heeres bij werkgroep natuurfotografie

De werkgroep natuurfotografie nodigt alle IVN-ers uit voor de presentatie door Arjen Heeres over “zijn reis in de natuurfotografie”.

  • Datum: dinsdag 8 november 2022
  • Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
  • Plaats: ”De Zanderij” , Nijverheidslaan 23-A
    Nadere informatie: Wim Müller telefoon 0318-610970
  • Iedereen is van harte welkom!

Even voorstellen: Arjen Heeres

Eind jaren negentig van de vorige eeuw begon ik, Arjen Heeres (1960), met het op dia’s vastleggen van onderwerpen in de natuur die mij interesseerden. Aanvankelijk was dat pure registratie van planten en vooral dieren die ik tijdens wandelingen in de natuur of eigen tuin zag. Ik ben vooral in mijn directe omgeving, de Veluwe, actief maar kom ook graag in Scandinavië en bergachtige streken in Europa. Maar dat registreren was niet uitdagend genoeg. Ik begon me te verdiepen in hoe ik mijn onderwerpen, vooral dieren, ook nog eens mooi in beeld kon krijgen. En zo begon mijn reis door de natuurfotografie waarbij fotografie-technische kennis, wetenschap van het gedrag van dieren en de effecten van je eigen doen en laten in de natuur een belangrijke rol spelen. Een, wat mij betreft, oneindige reis waar voortdurend ontwikkeling van mijzelf in zit. Gaandeweg ondervond ik dat niet de fraaie foto’s als einddoel de meeste voldoening opleverde, maar het is de weg ernaar toe. Het leren kennen van dat ene speciale dier, je eigen gedragingen daar op aanpassen, het inzetten van je creativiteit met betrekking tot de beelden die je wilt maken, het volharden in het doen slagen en het respectvol omgaan met de natuur. De mooie plaatjes zijn het richtpunt die vragen om structuur en een specifieke aanpak. Als het ’perfecte plaatje’ (dat eigenlijk niet bestaat) is gemaakt komt er al snel weer inspiratie voor nieuwe doelen. De volgende belevenis tijdens mijn reis in de natuurfotografie komt er dan al weer aan. En ik hoop dat dit zo door gaat en nooit eindigt!

Tijdens mijn presentatie wil ik jullie meenemen op mijn reis. En zal ik proberen om de voldoening die ik daaruit haal, maar vooral ook het respect voor de natuur die voor ons allen onschatbaar waardevol is, op jullie over te brengen. In de presentatie spelen vooral edelherten, vossen, steenmarters en boommarters een belangrijke rol.

Lees verder

IVN Ede

IVN Ede is een natuurvereniging met als hoofdtaak natuureducatie. Door middel van excursies, cursussen en informatiebijeenkomsten, wil IVN Ede volwassenen en kinderen bewust maken van de waarde maar ook de schoonheid van de natuur. De vereniging bestaat uit actieve thematische werkgroepen met elk hun eigen aandachtsgebied

Lees verder

Je bent ingeschreven met het e-mailadres
Direct uitschrijven.

IVN

IVN Ede
Diedenweg 96, 6717 KV Ede
info@ivn-ede.nl / www.ivn.nl/afdeling/ivn-ede