Met heel veel natuuractiviteiten in november
Met heel veel natuuractiviteiten in november
Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken

Mededelingen

 • Nieuwsbrief 
  Na bijna 8 jaar de digitale nieuwsbrief van IVN Ede te hebben verzorgd, wil Jeltje Zeelenberg daar mee stoppen. We zoeken dus een opvolger voor haar per 1 januari 2022. Voor informatie kun je contact opnemen met Jeltje Zeelenberg, ravezeel@online.nl 
 • Verhoging contributie voor leden en huisgenootleden
  Per 1 januari 2023 wordt de contributie voor leden en huisgenootleden van IVN Ede verhoogd. De leden hebben hiermee ingestemd op de laatste Algemene Ledenvergadering, gehouden op 9 juni 2022. Met deze verhoging volgen we het landelijk advies van IVN Nederland. De contributie voor leden gaat naar standaard €25,00 per jaar (was € 24,00). De contributie voor huisgenootleden gaat naar € 12,50 (was € 2,50). Met deze laatste verhoging gaan we naar het bedrag dat IVN Nederland al langere tijd adviseert voor huisgenootleden.

  Van beide bedragen dragen we een substantieel deel af aan IVN landelijk, dat wordt besteed aan natuureducatieprojecten, ondersteuning van de afdelingen en de uitgave van het magazine Mens & Natuur. Het andere bedrag komt ten goede aan IVN Ede. We danken je bij voorbaat al voor je trouwe financiële steun!

  Samengevat contributie (per 1 januari 2023)

  Lid: standaard € 25,00 per jaar (extra bijdrage mag)

  Huisgenootlid: standaard € 12,50 per jaar ( alleen mogelijk in combinatie met een betalend lid)

Plantdag Tiny Forest de Vuurvogel 8 november

Basisschool de Vuurvogel is de derde locatie in Ede die een Tiny Forest krijgt onder begeleiding van IVN Natuureducatie en de gemeente Ede. Vanuit IVN Ede is Ineke Jansonius als schoolgids betrokken bij het proces van ontwerp en aanleg.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan met een buitenlokaal. Bij de Vuurvogel zal het bij de hoek Nachtegaallaan/Wulplaan rond de grote berk geplant worden.

Dinsdag 8 november is de plantdag van 8.30-15.00 uur. De leerlingen van basisschool de Vuurvogel gaan onder begeleiding van IVN Natuureducatie en hovenier Eijkelboom zelf aan de slag met het planten van hun Tiny Forest. Gedurende de hele dag zullen de verschillende klassen om de beurt bomen planten. Dit doen ze tijdens een gastles van IVN Natuureducatie. Leerlingen van de school adopteren het bosje, gaan er in leren en zorgen voor het beheer.

Geïnteresseerde buurtbewoners en (groene) vrijwilligers zijn welkom om op 8 november kennis te maken met de school en het Tiny Forest. Je kunt een kijkje komen nemen, de leerlingen helpen bij het planten, misschien heb je wel interesse om aan te sluiten bij de tuingroep en te helpen bij het beheer en onderhoud, of wil je zelf met de buurt gebruik maken van het Tiny Forest als fijne plek. Laat het ons weten! Het is fijn als je vooraf laat weten dat je 8 november wilt komen. Stuur een mailtje naar Esther Tiemessen (projectleider IVN): e.tiemessen@ivn.nl

Presentatie Arjen Heeres bij werkgroep natuurfotografie

De werkgroep natuurfotografie nodigt alle IVN'ers uit voor de presentatie door Arjen Heeres over “zijn reis in de natuurfotografie”.

 • Datum: dinsdag 8 november 2022
 • Aanvang: 20:00 uur, zaal open: 19:30 uur
 • Plaats: 'De Zanderij', Nijverheidslaan 23-A (te bereiken via poort tussen huisnummer 41 en 43)
  Nadere informatie: Wim Müller, telefoon 0318-610970
 • Iedereen is van harte welkom!

ALV en thema-avond 'Van wie is het landschap?' op 9 november 2022 in Arnhem

Natuur en milieu federatie Gelderland nodigt je uit voor een thema-avond over de waarde en de bescherming van ons landschap. 

Jaap Dirkmaat vertelt over bedreigingen en oplossingen en geeft verschillende succesvolle voorbeelden uit de praktijk. Petra Souwerbren licht vervolgens het Aanvalsplan Landschap toe, dat onlangs door minister Van der Wal enthousiast werd ontvangen. 

Vervolgens denken we met elkaar na over wat we lokaal kunnen doen voor het landschap. Je gaat naar huis met praktische ideeën om in je eigen omgeving toe te passen!  
Lees verder

Concert met korting voor IVN'ers

Natuurconcert in Cultura Ede op 10 november 20:15 uur door het Hexagon Ensemble i.s.m. componist Micha Hamel en actrice Lidewij Mahler. In dit programma wordt de verhouding tussen de mens en de natuur gethematiseerd.

IVN leden krijgen een korting van 20% ( € 5,- ) op een kaartje. Maak hiervoor gebruik van een online kortingscode. Vul deze actiecode (in hoofdletters) NATU22 in op de website tijdens het bestelproces in het invulveld actiecode. Na invoeren wordt automatisch de korting verrekend. Lees verder

Uitnodiging kennistrefpunt 'natuurlijk in de tuin'

Donderdagavond 10 november van 19:30 tot 21:00 uur in het Raadhuis Ede, Bergstraat 4 ben je van harte welkom op het kennistrefpunt rond het thema biodiversiteit. Een onderwerp waar vaak over wordt gesproken, maar wat betekent het nu precies en waarom is het zo belangrijk? En ook hoe zorg je voor biodiversiteit in de tuin? Aanmelden via deze link: Lees verder

Greenpeace Bewegingsdag Natuur & Landbouw

Op zaterdag 19 november organiseert Greenpeace de Bewegingsdag Natuur & Landbouw in Amsterdam. We staan op een kruispunt voor onze natuur en landbouw. Kwetsbare natuurgebieden staan op omvallen, de klimaatcrisis is steeds sterker voelbaar en boeren vrezen voor hun toekomst. Lees verder

HULP GEVRAAGD

 1. Wie kan op woensdagmorgen 16 of 23 november mee helpen bij het werken op de Bennekomse heide met een schoolklas?
 2. Wie kan goed knopen leggen en wil meehelpen bij een knutselaktiviteit voor de jeugd tijdens de landelijke Sovondag op zaterdag 26 november in de Reehorst in Ede?

Reacties graag naar gewoonjokev@gmail.com 

Uitnodiging lustrum 50 jaar SME 24 november 2022

Op donderdag 24 november 2022 bestaat de Stichting Milieuwerkgroepen Ede 50 jaar. Dit wordt gevierd met een bijeenkomst. Na een kleine terugblik op 50 jaar activiteiten van SME zijn er op deze avond twee presentaties over stikstof en biodiversiteit.

Twee spraakmakende sprekers geven deze avond hun visie op dit wel heel actuele en urgente milieuthema:

 • dr. ir. Raoul Beunen, Universitair Hoofddocent ‘Omgevingsbeleid’ bij de Open Universiteit: Waarom hebben we het nu zoveel over stikstof? Een reflectie  op de beleidsmatige worsteling met de bescherming van natuur tegen een overmaat aan stikstof. 
 • Johan  Vollenbroek, voorzitter van Mobilisation for the Environment: Stikstof: Kunnen we het tij nog keren met betrekking tot klimaatverandering en verlies van biodiversiteit?

Donderdagavond 24 november 2022, inloop vanaf 19:30 (ontvangst, koffie / thee), aanvang 20:00, Edesche Concertzaal, Amsterdamseweg 9, 6711 BE Ede.
Aanmelden via secretaris@sme-ede.nl 

20 november 2022 Diersporenwandeling

Op zondag 20 november van 10:00 tot 12:00 uur is er op het Wekeromse zand een diersporenwandeleing voor (groot) ouders en kinderen van 8 tot 12 jaar. Het Wekeromse zand is een ideaal sporengebied. Er leven veel verschillende diersoorten. De dieren willen niet gezien worden door ons, maar de sporen die ze achter laten vertellen ons een hoop over hun aanwezigheid. Natuurgids en natuurpedagoog Scilla vindt de sporen en kan er veel over vertellen. Kinderen en (groot)ouders zullen veel  leren van deze excursie. Er kunnen 12 kinderen mee. Honden zijn niet toegestaan.Opgave en info naturescill@gmail.com
Na opgave volgt de info over het verzamelpunt.

KNNV Wageningen e.o.

Lezing 22 november :Bunzing, hermelijn en wezel

Op dinsdag 22 november 2022, 20:00 uur, houdt bioloog en natuurfotograaf Edo van Uchelen, een lezing via Zoom. Het kleinste roofdier ter wereld leeft gewoon in Nederland. De wezel hoort met bunzing en hermelijn bij de kleine marterachtigen. Deze kleine roofdieren hebben één probleem: je ziet ze bijna nooit. Meer informatie en aanmelden via onderstaande link.

Lees verder

IVN EDE

 

IVN Ede is een natuurvereniging met als hoofdtaak natuureducatie. Door middel van excursies, cursussen en informatiebijeenkomsten, wil IVN Ede volwassenen en kinderen bewust maken van de waarde maar ook de schoonheid van de natuur. De vereniging bestaat uit actieve thematische werkgroepen met elk hun eigen aandachtsgebied

 

Lees verder

Je bent ingeschreven met het e-mailadres
Direct uitschrijven.

IVN

IVN Ede
Diedenweg 96, 6717 KV Ede
info@ivn-ede.nl / www.ivn.nl/afdeling/ivn-ede