Nieuwsbrief IVN Vecht en Plassengebied
Deze tekst zien ontvangers in hun mail overzicht
Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken

Bres - Brief

Een aantal weken geleden bespraken we tijdens de activiteitenbijeenkomst onder andere hoe we al het moois in de wintertijd beter met elkaar kunnen delen. Het is je misschien opgevallen dat er niet zoveel activiteiten op de site staan, maar dat betekent niet dat er niets gebeurt! 

De herfst-Bres is net gepubliceerd met een mooie tekst van de voorzitter ter inspiratie voor het uitwerken van nieuwe ideeën en een boeiend interview met Tineke die zelf ook betrokken is bij de Bres. De volledige Bres lees je op de site.

Daarnaast is de Natuurgidsenopleiding in volle gang en is de najaars Natuurcursus alweer bijna afgerond. Houd de nieuwspagina in de gaten om hier meer over te lezen!

W.F. De Winterfonds

Elk jaar mag onze vereniging een bijzondere uitgave doen voor een werkgroep of locatie die we graag gebruiken. Afgelopen jaren is er een eetbare haag aangeplant bij Voedselbos Oostwaard en is de Commelinhof van nieuw meubilair voorzien. Heb jij een leuk idee voor een werkgroep? Mail dan voor 20 december jouw aanvraag met een korte toelichting en een schatting van de begroting naar secretariaat@ivnvechtplassen.nl

Agenda

9 december
Winterse Plantenjacht in Utrecht
20 december
Deadline aanvraag W.F. De Winterfonds
25 december - 3 januari
FLORON-eindejaars Plantenjacht
14 januari
Voor leden: Nieuwjaarsbijeenkomst, Tienhoven
16 januari
Start cursus Ecosysteemtherapie
28 januari
Stadsvogels tellen in het Griftpark, Utrecht
3 februari
Knoppentocht in Utrecht
18 februari
Feestelijke opening De Commelinhof, Maarssen
10 maart
Nieuwe-leden infomiddag, Tienhoven

Winterse Plantenjacht

In de winter bloeit toch niks? Ga mee op plantenjacht, op zoek naar onverwachte bloemen. Laat je verrassen door alles wat zo laat in het jaar nog bloeit. Een paar weken later is de Eindejaars plantenjacht van Floron. Tussen kerst en 3 januari worden overal in Nederland wilde en verwilderde bloeiende planten geteld. Dus loop hiervoor vast warm in deze koude dagen! 

zaterdag 9 december 2023

Lees verder

Eindejaars Plantenjacht

Kies een moment van 25 december t/m 3 januari, met goed weer voor een wandeling.
Noteer gedurende één uur alle wilde en verwilderde planten die in bloei staan (geen tuinplanten). Gebruik de zoekkaart om planten op naam te brengen.
Geef de resultaten door aan FLORON. Laat ook zien wat je gevonden hebt op Twitter met #plantenjacht. En deel je mooiste foto's op onze Facebook-pagina of die van jezelf. Zo maak je andere natuurliefhebbers enthousiast om ook mee te doen.

Lees verder

Ommetjes door natuurgidsen in opleiding

De cursisten van de NGO hebben een ommetje moeten ontwikkelen.
Ommetjes, kent u ze nog? In coronatijd werden ze veel gemaakt, korte wandelrondjes, vaak in de buurt.
Het wandelommetje van Marieke en het fietsommetje van Annet staan op de site, ter inspiratie!

Moestuiniercursus Leidsche Rijn

Volgend jaar zal er voor het eerst een moestuiniercursus in Leidsche Rijn worden gegeven. Meer informatie volgt zo snel mogelijk, maar houdt de volgende data alvast vrij: dinsdag 19 en woensdag 20 maart bij de Klopvaart, dinsdag 16/17 april  en 14/15 mei bij Hoge Woerd en een excursie op het volkstuincomplex op 28 mei.

Diersporen cursus

Dieren zijn overal aanwezig, maar hebben geleerd zich voor ons te verstoppen. Ze laten  sporen achter die hun aanwezigheid verraden. Het onderwerp diersporen is populair tijdens IVN excursies. Het brengt het bos tot leven. Maar waar doe je als natuurgids de juiste kennis op?Veel van de kennis die gedeeld wordt, is onjuist. Het bekende ‘puntje aan een drol, dus van vos’ is zo’n voorbeeld. Elke carnivoor die haren binnenkrijgt, zal een puntje aan zijn drol hebben. En als een vos bessen heeft gegeten, zit er geen puntje aan. De aanwezigheid van een puntje zegt dus vooral iets over wat er gegeten is.De online cursus Diersporen & Spoorzoeken van WeylinTracking is ontwikkeld door IVN Natuurgidsen. Via opdrachten is er contact met het ervaren cursusteam. De cursus begint bij de basis van het spoorzoeken en bevat praktische oefeningen die de deelnemer op een andere manier naar de natuur laat kijken. Uitgangspunt is het begrijpen waarom een spoor eruitziet zoals het gevonden wordt.
Lees verder

Ansichtkaart

Werkgroep stadsnatuur heeft een ansichtkaart gemaakt, om uit te delen aan deelnemers van excursies. We willen zo meer bekendheid geven aan IVN en aan onze werkgroep. Fotograaf is Aleysha Korver.

Wil jij voor jouw werkgroep ook een ansichtkaart of heb je een ander idee voor communicatie, mail de communicatiewerkgroep

Groene knolamaniet

Tuinencomplex De Driehoek in Utrecht-Noord is een ecologisch tuinenpark waar zo veel mogelijk natuurlijk wordt getuinierd.
De tuiniers hebben gidsen van werkgroep stadsnatuur gevraagd om een paddenstoelenexcursie. Er werden ongeveer 30 paddenstoelen gevonden, waaronder de blote billenzwam en het viltige judasoor. De paddenstoel op de foto is de zeer giftige groene knolamaniet. (foto: Stannie van den Besselaar)
Het tuinenpark is open voor bezoekers.

Lees verder

Tips voor de Bres-Brief graag mailen naar het nieuwsbriefteam.

Aanmelden Bres-Brief

Je bent ingeschreven met het e-mailadres kees.goossen@planet.nl.
Direct uitschrijven.

IVN

IVN afdeling Vecht en Plassengebied
Postadres:
G.S. van Ruwiellaan 90
3621 XB Breukelen
nieuwsbrief@ivnvechtplassen.nl