Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken

Van het bestuur

Leden van harte welkom op de bestuursvergadering 

Op maandag 12 september a.s. zijn geïnteresseerde leden welkom bij de vergadering van het bestuur. Tijdens deze vergadering wordt het reilen en zeilen van de IVN afdeling besproken en worden plannen voor het vervolg van 2022 en 2023 gemaakt.Om leden meer te betrekken en deelgenoot te maken zijn zij van harte welkom om de vergadering bij te wonen. De vergadering wordt gehouden in de Proosdijboerderij, Proosdijweg 37, 6714 AK te Ede en start om 19.30 uur. Opgeven is niet nodig, voor vragen kan contact worden opgenomen met Dico Wijma 06-23612002.

Achtervang voor de webmaster gezocht

De website van IVN afdeling Ede wordt bijgehouden door Joost van Meeteren. In geval van afwezigheid zoeken we iemand die als achtervang voor hem kan fungeren en op die momenten de website up-to-date kan houden. Doel is dat de informatie op onze website  actueel is en blijft.

Samenwerking Natuurcentrum Veluwe

IVN Ede wil vanaf 2023 meer samenwerken met het Natuurcentrum Veluwe. We hebben beide als doel  natuurbeleving en natuureducatie. Er zijn verschillen, maar zeker ook veel overeenkomsten en de sterke punten van beide organisaties willen we benutten om te komen tot een breder aanbod van publieksactiviteiten. Een aantal van onze publieksexcursies zullen in 2023 starten vanaf het Natuurcentrum Veluwe op de Edese Heide. De door IVN georganiseerde excursies blijven gratis.  

Oproep voor gidsen voor specifieke onderwerpen

IVN Ede heeft een goed gevuld en breed activiteitenprogramma dat voor 2023 alweer wordt voorbereid. Van een aantal onderwerpen en soortgroepen zijn er geen excursies.  IVN Ede is op zoek naar natuurgidsen die een excursie zouden willen voorbereiden en leiden over ondermeer de volgende onderwerpen:

  • Wilde bloemen
  • Vleermuizen
  • Hemellichamen (sterren, planeten)
  • Vlinders en libellen

Voorstellen voor excursies voor het Activiteitenprogramma 2023 inleveren voor 1 oktober bij Lia Hemerik, lia.hemerik@wur.nl met vermelding of het een wandel- of fietsexcursie betreft, onderwerp, datum en tijdstip, locatie, duur van de excursie en de namen van de gidsen en telefoonnummer (zie als voorbeeld het Activiteitenprogramma 2022 IVN Ede).

 

Jaarlijks uitje

Op 17 september 2022 organiseren we voor leden van IVN Ede het jaarlijks uitje. We zijn  te gast bij IVN De Ronde  Venen & Uithoorn.

 ’s Morgens maken we onder leiding van  ervaren IVN-natuurgidsen een roeitocht door het natuurgebied De Botshol en ’s middags gaan we wandelen  in het natuurgebied De Waverhoek.

Je kunt je nog opgeven voor 5 september bij Jeltje Zeelenberg, ravezeel@online.nl
Lees verder

Fête de la Nature met IVN op de  Proosdij zaterdagmiddag  3 september!

“Fête de la Nature” nodigt ook dit jaar iedereen in Nederland uit om samen de natuur te vieren. Sinds 2020 wordt dit geïnitieerd door IVN Natuureducatie. Ons eigen  natuurfeestje wordt net als vorig jaar gehouden bij publieksboerderij De Proosdij met activiteiten voor met name kinderen en hun (groot)ouders. Leden van onze eigen scholenwerkgroep zorgen voor leuke activiteiten zoals uilenballen pluizen, een poppenspel, een speurwandeling met gids en meer... Natuurlijk is er wat te drinken,  en een natuurpresentje voor alle kinderen… Bij slecht weer  wordt naar binnen uitgeweken. Het duurt  van 13.00 uur tot 16.30 uur.  Kom vooral even een kijkje nemen, met of zonder (klein)kinderen!

Digitale training: Jongeren & IVN

Hoe betrek je jongeren (18 t/m 30 jaar) bij jouw IVN-afdeling? Bij deze doelgroep zit onwijs veel energie op het gebied van natuur en duurzaamheid. Tijdens deze interactieve training ‘Jongeren & IVN’ krijg je tips en tricks over hoe je activiteiten voor hen organiseert en hen betrokken houdt. Wanneer? 

Dinsdag 13 september, 19.30u – 21.00u. Inloop en technische check vanaf 19.15u

.Lees verder

Jongeren Adviesbureau Ede

Dit najaar start er in Ede een Jongeren Adviesbureau met twee klassen van middelbare school Het Streek. In opdracht van de gemeente gaan ze onderzoek doen naar het verminderen van zwerfafval. Daarbij krijgen ze les over afval, grondstoffen, duurzaamheid en circulaire economie. Ze gaan op werkbezoek bij ACV en doen praktijkonderzoek  in de straten en wijken van Ede. Het project wordt in januari afgerond met adviezen aan de gemeente. IVN Gelderland organiseert dit project en zou graag dat onze IVN-afdeling hier ook een rol in speelt, bijvoorbeeld door een gastles te geven over wat de gevolgen van zwerfafval zijn voor planten en dieren of door mee te gaan op excursie en te helpen bij het veldonderzoek. 

Het project start in oktober. Als je belangstelling hebt mee te doen, kun je contact opnemen met Eveline Vink, per mail e.vink@ivn.nl of telefonisch 06-28536976 na 30 augustus. 

Speeltuin de Zanderij

Al jaren is speeltuin de Zanderij in Ede-Zuid een begrip, maar het is hoog tijd voor een opknapbeurt.

De plannen voor de vernieuwing van de speeltuin liggen klaar.Er komen moestuinbakken en een natuurspeeltuin voor kinderen. Ze vragen of leden van onze afdeling kunnen adviseren over het inrichten van deze bakken. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Femke Akerboom-Beekman, secretaris Speeltuinvereniging De Zanderij, tel. 0318-643174

Speur met je kleuter in het bos met IVN Ede

Op zaterdagmiddag 24 september organiseert IVN Ede om 14.00 uur een speurtocht voor kleuters in het Edese Bos. De tocht duurt ongeveer 1,5 uur en we lopen ongeveer 1 kilometer. 

Opgave kan via kabouterwandeling@ivn-ede.nl onder vermelding van namen van de deelnemers en leeftijd van de kinderen. 

Lees verder

Agenda IVN Ede september 2022

Vogels en meer op de Drieberg
Zaterdag 10 september 8.00-10.00 P de Drieberg (ingang op rotonde schuin tegenover pannenkoekenhuis Langenberg),
Waterbeestjes vangen
Deze activiteit op 11 september gaat NIET door!
Natuurexpeditie Wekeromse Zand
18 september 2022 10:00-12:00 uur.
Herfst in het Bennekomse Bos
Zondag 18 september 9.00-11.00, start slagboom eind van de Hullenberglaan in Bennekom
Lange afstandswandeling
Zaterdag 1 oktober 10.00-15.00 P Westerrode aan de N304 in Ede
Natuur door de ogen van een jagerverzamelaar
2 oktober 2022 10:00-12:00 uur Roekelse bos P Planken Wambuisweg Apeldoornse weg.

Natuur en Milieu Gelderland Oogstfeest 2022

Op donderdagmiddag 6 oktober vieren we ons jaarlijkse Oogstfeest. Deze editie van het Oogstfeest laten we ons inspireren door wat natuur en landschap ons te leren en te bieden hebben en hoe natuur in een veranderende samenleving plaats heeft en houdt. We staan ook stil bij de oogst van en in de natuur van Gelderland het afgelopen jaar. We blikken vooruit naar 2023 en gaan dromen/denken/doen over ambities die de natuur nog zinniger maken. Met spreker Kees Klomp, expert in de betekeniseconomie, is inspiratie in ieder geval gegarandeerd. Verder gaan we elkaar natuurlijk vooral weer spreken tijdens de buitenwandeling vooraf én tijdens de borrel. We hopen u te ontmoeten op donderdagmiddag 6 oktober van 15 tot 18 uur. Dit keer zijn we in de natuur van het Renkums Beekdal. In september volgt de definitieve uitnodiging, maar meld u zich alvast aan voor het Oogstfeest.Lees verder

IVN Ede

IVN Ede is een natuurvereniging met als hoofdtaak natuureducatie. Door middel van excursies, cursussen en informatiebijeenkomsten, wil IVN Ede volwassenen en kinderen bewust maken van de waarde maar ook de schoonheid van de natuur. De vereniging bestaat uit actieve thematische werkgroepen met elk hun eigen aandachtsgebied

Lees verder

Je bent ingeschreven met het e-mailadres
Direct uitschrijven.

IVN

IVN Ede
Diedenweg 96, 6717 KV Ede
info@ivn-ede.nl / www.ivn.nl/afdeling/ivn-ede