Nieuwsbrief IVN Amsterdam - Juni 2022
Deze tekst zien ontvangers in hun mail overzicht
Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken

Nieuwsbrief IVN Amsterdam Juni 2022

Beste Amsterdammers, beste IVN-ers, 

Aanstaande vrijdag is de langste vrijdag van het jaar en zien we elkaar! We gaan wildplukken en het ledenfeestje in het Sloterpark. Er is nog plek dus kom ook! Dan gaan we samen de natuur en zomer proeven met Johan! De zomer staat voor de deur, maar je hoeft je echt niet te vervelen er is echt meer dan genoeg te ontdekken in onze heerlijke Amsterdamse Stadsnatuur. 

Jacky namens het Communicatieteam (Ramona, Janneke, Marjori, Anna-Carla en Naomi) 

Agenda

Nachtvlindernacht
1-2 juli 2022

Agenda

Nacht van de Vleermuis
29-30 augustus 2022

IVN Amsterdam leden feestje!

24 juni 2022 15:30-18:00 uur
Zin in een feestje? Op deze langste vrijdagavond van het jaar. Of te wel mid-zomer vrijdag vieren we samen de liefde voor de Amsterdamse stadsnatuur met een heuse wildpluk excursie en een wildpluk proeverij onder leiding van Johan Kleijn. Daar wil je bij zijn!
Lees verder

Internationale Dag van de Tropen

28 juni 2022
De Internationale Dag van de Tropen lijkt een ver van mijn bed show. Niets is echter minder waar. Ook voor Amsterdammders is deze dag van belang.

Lees verder

Modderdagen en Bodemdiertjes

29 juni 2022
Tijdens de modderdagen (29 juni) veranderen sommige kinderen zelf in modderdiertjes (zie foto).
Welke diertjes leven er onder de grond, zonder dat je het ziet?

Lees verder

Nationale Nachtvlindernacht

1-2 juli 2022
Juli is dé maand om nachtvlinders te zien. Vandaar dat de nacht van 1 op 2 juli is uitgeroepen tot Nationale Nachtvlindernacht. Door het hele land worden excursies georganiseerd. Je moet er wel wat voor over hebben, want de meeste nachtvlinders verschijnen pas ná middernacht.

Lees verder

Kruidenwandeling in de Artsenijhof

3 juli 14:00-15:30 uur
In de Artsenijhof staan maar liefst 250 soorten medicinale planten en in deze maanden zijn ze op hun best. Waar worden of werden ze voor gebruikt, hoe herken je ze, waar komen ze vandaan, welke werkzame stoffen zitten er in en wanneer worden ze geoogst?

Lees verder

Wandeling Vrije Geer


16 juli 11:00-12:30 uur

Laat je verrassen door dit overgebleven stukje veenweide in Nieuw-West. Welke bloemen en vlinders zien wij in het midden van de zomer? Ga mee op ontdekkingstocht.

Lees verder

Fotowandeling Bloementuin Darwin

24 juli 15:00-16:30 uur
De bloementuin van Darwin is een verborgen pareltje, midden in de stad. Tijdens deze wandeling gaan we samen kijken wat voor moois er te ontdekken valt en hoe we dit kunnen fotograferen.

Lees verder

Wereld Natuurbeschermingsdag

28 juli
28 juli is door de VN uitgeroepen tot Wereld Natuurbeschermings Dag. Deze dag is bedoeld om aandacht te vragen voor het belang van de natuur en de bescherming er van. We zijn als soort afhankelijk van de natuur en onze leefomgeving. Denk aan het voedsel dat we eten, de lucht die we inademen en het water dat we drinken.
Lees verder

Wandeling park Frankendeal

30 juli 11:00-12:30 uur
Laat je gidsen en beleef de natuur van het moment, het is altijd net even anders dan je zou verwachten. Ga mee op ontdekkingstocht met Gert Snoei bij een van de laatst overgebleven buitenplaatsen in Amsterdam.

Lees verder

Wandeling in het Westerpark

6 augustus 11:00-12:30 uur
Samen met Gert beleef je de natuur van het moment. Het is altijd net even anders dan je zou verwachten. Stel vragen, deel je opmerkingen en ervaringen. Samen weet je meer, zie je meer en ontdek je meer.

Lees verder

Regeneratie Manifestatie 2022 > Terugblik

Op 17, 18 en 19 juni was eindelijk de Regeneratie Manifestatie. En het is met recht een feestje geworden. Drie heerlijke dagen van ontmoeten, ervaren en leren. Bekijk hier de terugblik.

Lees verder

Dag van de Inheemse Volkeren

9 augustus
De Verenigde Naties heeft de dag van de inheemse volkeren uitgeroepen en dat is een mooi moment nog eens stil te staan bij onze relatie met de natuur, voedsel en natuurkennis en natuureducatie.

Lees verder

Wandeling in het Amstelpark

13 augustus 11:00-12:30 uur
Laat je gidsen en beleef de natuur van het moment, het is altijd net even anders dan je zou verwachten. Houd daarbij vragen, opmerkingen en ervaringen niet voor je, samen weet je meer, zie je meer en ontdek je meer.

Lees verder

Wandeling in het Flevopark

20 augustus 11:00-12:30
Het Flevopark ligt in Amsterdam-Oost. Het is een bijzonder park waar je veel soorten kunt vinden en met diversiteit aan natuur.


Lees verder

Ontdek het Amsterdamse bos

27 augustus 11:00-12:30
Het Amsterdamse bos, voorheen "Boschplan" is een aangelegd stuk bos ten zuidenwesten van Amsterdam. Ga mee wandelen en laat je verrassen.

Lees verder

IVN Amsterdam WannaBees

Hoor jij ook bij de IVN WannaBees? Dan zijn we op zoek naar jou!

IVN Amsterdam is een vereniging voor en door leden. Het is niet alleen belangrijk dat we onze passie en kennis delen, maar ook nog eens heel gezellig. Dus wordt jij bijvoorbeeld blij van bloemen, warm van waterbeestjes en vrolijk van vogels? Laat het ons vooral weten.
Lees verder

Nacht van de Vleermuis

27, 28 en 29 augustus
Maak kennis met deze coole nachtdieren. Vleesmuizen zijn helemaal niet eng maar juist heel fascinerend.

Lees verder

Duurzaam met "Je Moeder"

Op de foto zie je Eline Vranken zitten. Ze friemelt een speld in een zoom van een oud lelijk shirt en maakt er weer iets moois van. Even later ratelt het oude naaimachientje.

Lees verder

Leden aan het woord: Johan Kleijn

In deze reeks leden aan het woord spreek ik met Johan Kleijn. Johan is een bekend gezicht bij  IVN Amsterdam en op 24 juni tijdens het IVN Amsterdam feest verzorgt hij de catering met een proeverij uit de natuur.

Lees verder

Komkommertijd

Zomertijd, komkommertijd, maar… je hoeft je natuurlijk niet te vervelen! Zelfs niet als je vakantie in eigen stad viert, want wat hebben we toch veel groen om ons heen. Lees bijvoorbeeld de leuke blogs van Marjori Hong

Lees verder

Vooruitblik Fête de la nature

2, 3 en 4 september 2022
In het weekend van 2, 3 en 4 september 2022 viert IVN Natuureducatie Fête de la Nature. Het grootste grassrootsfestival van Nederland. In het hele land worden er diverse kleinschalige natuurfeestjes georganiseerd.

Lees verder

Groene leestip:

Vaak ga je er letterlijk aan voorbij, alledaagse natuur. En dat is zonde, want het levert juist zo veel op. Ontspanning, plezier en een positieve mindset bijvoorbeeld. Daarom nu in boekvorm. Vermakelijk voor tussendoor, wanneer het jóú uitkomt: 
Natuur met een knipoog

Groene tussendoortjes,
verantwoord en licht verteerbaar
(Verkrijgbaar bij de online boekhandel)

Organisatie IVN Amsterdam

IVN Amsterdam is opgericht in december 1960 en is daarmee een van de oudste regionale afdelingen van het landelijke IVN. IVN staat voor instituut voor natuureducatie en duurzaamheid.  

IVN Amsterdam is een vrijwilligersvereniging met leden en donateurs. Actieve leden organiseren vanuit verschillende werkgroepen activiteiten voor kinderen, volwassenen en specifieke doelgroepen. Vrijwel ieder weekend organiseren we een of meer natuurexcursies in de stadsnatuur. Geregeld organiseren we cursussen rondom groene thema's. Ook organiseren we verschillende natuurgerichte evenementen, vaak in samenwerking met andere groene partijen in de stad.
 
Leden en donateurs ontvangen de Groenbewuste Amsterdammer (GBA), het afdelingsblad met interviews en achtergrondartikelen. In de activiteitenkalender op deze site staan alle excursies, cursussen en andere activiteiten aangekondigd.

Wil je meehelpen als vrijwilliger bij IVN Amsterdam? Je bent welkom!

Voor vragen en opmerkingen mail webmaster@ivnamsterdam.nl

Lees verder

Je bent ingeschreven met het e-mailadres a.falkenreck@chello.nl
Direct uitschrijven.

IVN

IVN Natuureducatie
De Groene Plantage Plantage Middenlaan 2c, 1018 DD Amsterdam