Deze tekst zien ontvangers in hun mail overzicht
Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken

Van het bestuur

Wat fijn! We mogen als gevolg van de recente versoepelingen in de coronamaatregelen weer natuurexcursies organiseren. Heerlijk samen naar buiten, wat hebben we daar naar uitgezien! Uiteraard houden we ons wel aan de basisregels. Wat betekent dat we 1,5 meter afstand bewaren tot elkaar. Let erop dat je geen corona-gerelateerde klachten hebt, we schudden geen handen. Je kent het wel. We pakken de draad weer op in het excursieprogramma voor 2022. De geplande wandelingen proberen we zoveel mogelijk door te laten gaan, maar de natuurgids bepaalt of het verantwoord is in verband met de 1,5 meter afstandsregel en hoeveel ruimte de wandeling biedt. Check daarom altijd eerst de website (https://www.ivn.nl/afdeling/ivn-ede)! Daar staat ook of en hoe je je moet aanmelden.

De letterzetter, waar een klein kevertje groot in kan zijn’ online lezing 22 februari 20.00

Die dode bomen in het landschap, mocht u dit jaar in welk land in West Europa of in Denemarken en Zweden zijn geweest ,dan zult u veel dode sparren hebben kunnen observeren. In de Groene Gids van 2021-2 hebt u al het een en ander kunnen lezen over de letterzetter. De letterzetter heeft een intieme relatie met de spar (zijn waardboom) en is afhankelijk van de gezondheid van de boom voor zijn reproductie. De droogte van de afgelopen jaren heeft hier grote invloed op gehad, positief voor de kever maar niet zo positief voor de spar. Grote aantallen kevers kunnen met elkaar gezonde bomen aanvallen en doden, terwijl normaal gezien de kevers verzwakte en stervende bomen aanvallen. Daarom zie je op het moment zoveel dode sparren in het landschap. De foto's hierboven van Corine Klapwijk tonen gedode sparren langs de N224 bij Planken-Wambuis en  schors met gangen van de larven van de letterzetter.

Op 22 februari zal Dr Maartje Klapwijk, Universitair Hoofddocent aan de Zweedse Universiteit voor Agrarische Wetenschappen (SLU), een online lezing geven over hoe ecologische relaties in elkaar passen en hoe individuele bomen maar ook bossen eventueel meer weerbaar kunnen worden.

Aanmelden kan tot en met zondag 20 februari bij het secretariaat van IVN Ede: secretariaat@ivn-ede.nl  De link voor de Zoom-lezing ontvang je maandag 21 februari.


Natuur & Gezondheid, digitale workshop donderdag 17 februari19:00 – 20:30 uur

Groen heeft positieve effecten op onze lichamelijke én mentale gezondheid. Steeds meer GGZ-instellingen zijn enthousiast over het inzetten van de natuur in de geestelijke gezondheidszorg. Wil je meer horen en meepraten over de ontwikkelingen op dit gebied? Meld je dan aan voor de online workshop op donderdagfebruari via onderstaande link.
Lees verder

LANGE AFSTANDSWANDELING WOLFHEZE EDE-WAGENINGEN

Zaterdag 5 februari 2022 is er de lange afstandswandeling van station Wolfheze naar Station Ede-Wageningen. De vertrektijd met de trein vanuit station Ede-Wageningen is om 09:42 uur. Meer informatie en aanmelden bij Sanne van Boschinga 0610944757

IVN Ede

 

IVN Ede is een natuurvereniging met als hoofdtaak natuureducatie. Door middel van excursies, cursussen en informatiebijeenkomsten, wil IVN Ede volwassenen en kinderen bewust maken van de waarde maar ook de schoonheid van de natuur. De vereniging bestaat uit actieve thematische werkgroepen met elk hun eigen aandachtsgebied

Lees verder

Je bent ingeschreven met het e-mailadres gonggrijp@chello.nl
Direct uitschrijven.

IVN

IVN Ede
Diedenweg 96, 6717 KV Ede
info@ivn-ede.nl / www.ivn.nl/afdeling/ivn-ede