Leeuwenbrief juni 2021
Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken

Leeuwenbrief

Beste lezer,

Als lid van IVN ontvang je hierbij de derde Leeuwenbrief. Wil je voor de volgende Leeuwenbrief iets aanleveren of heb je vragen en opmerkingen over deze, neem dan contact op met ondergetekende via mvansluis@hotmail.com. De deadline voor het volgende nummer is 1 september. Veel leesplezier gewenst!

Maartje van Sluis

In deze Leeuwenbrief vind je een bericht van het bestuur, nieuws uit de werkgroepen en heel veel interessante stukken om de natuur te beleven.
Headerfoto: Sita Bakker (lees het stuk over predatoren).

Vanuit het bestuur

Leeuwenbrief nummer drie is inmiddels op je deurmat gevallen en je leest hem nu. Misschien zit je lekker buiten in het zonnetje de Leeuwenbrief te lezen. De lente wilde niet echt vlotten dit jaar, maar de vooruitzichten zijn goed. De ‘die-hard’ natuurgenieters gaan door weer en wind erop uit, maar voor de mooi-weer-natuurgenieters ziet het er goed uit de komende tijd. Hopelijk kunnen we ook snel weer met elkaar op excursie en ons laten verwonderen door de natuur.

Stuifmeel
Sinds kort informeert de landelijke vereniging IVN haar leden via de mail, de zogenaamde stuifmeel. Klik hier om je aan te melden.

Ledendag
Zodra het weer mag en kan zouden we graag een ledendag willen organiseren. Wij zijn op zoek naar mensen die het leuk vinden om dit te organiseren. Voor meer informatie kun je mailen naar secretarisivnleeuwarden@hotmail.com

Tot slot wensen wij iedereen een hele fijne zomer toe!
Namens het bestuur, Louise van Zeijl

Beleef de lente

Albert Eggens schrijft al voor het tweede jaar blogs over de zeearend voor Beleef de lente. Hij vindt het erg boeiend.
Lees hier over zijn ervaringen

Jeugdwerkgroep

Verslag uit de jeugdwerkgroep

Lysbet Hoekstra geeft een inspirerend overzicht van de vele activiteiten van de jeugdwerkgroep.

Lees het hele verslag

Recente verslagen

Tiny forests op de scholen in Leeuwarden
De aanleg van een tiny forest op een aantal scholen.
Binnenbos project 2021
Een school werd ingeloot voor het binnenbos project van IVN. Lees hier hoe dat verliep.
Twee berichtjes over vogels
Verslag van de vogeltelling op De Sprong en een Tuinvogel bubbelworkshop in Coronatijd.

Wonderlijk nestmateriaal

Corry van der Meer schrijft over een koolmeesnestje en over bioloog Auke-Florian Hiemstra die wil weten waarom vogels menselijk afval in hun nesten gebruiken. Er is bovendien een link naar de podcast Groene Oren met superleuke interviews.

Lees het hele verhaal

Interview met Maartje van Sluis

Maartje van Sluis doet de opleiding tot natuurgids en kwam daardoor in aanraking met IVN-Leeuwarden. Nu verzorgt ze deze nieuwsbrief. Wie is zij eigenlijk? Sita Bakker interviewde haar.

Lees het interview met Maartje

Wandelroute in IVN Route-app

Onder de titel Berltsum aan de Middelzee maakte Maartje een route voor de IVN Routeapp. Zou je dat ook willen leren. Lees dan dit artikel. Maartje kan je op weg helpen.

Lees er meer over

De kwikstaartman

Rienk Versloot maakte op de camping kennis met het gedrag van een kwikstaartman. Lees hier wat je op en rustige natuurcamping mee kunt maken.

Lees het verhaal van Rienk

Predatoren

Teartse van der Zee schrijft over planten als predatoren. Hij behandelt niet alleen zonnedauw, maar ook verschillende soorten blaasjeskruid (zie foto). Heel interessant!

Lees het verhaal van Teartse

Beschermd hoezo?

Jelma Knol schrijft over haar zorgen rond het hoekje elzensingels rond de weilanden in haar dorp Feanwâlden, dat tussen de onverharde Prysterikker en de Feanwâldsterwalfeart in ligt. Wat kunnen we in de toekomst nog doen om de aantasting van zulke terreinen tegen te gaan? Wellicht weet iemand raad, ook met het oog op de toekomst.
Lees het hele verhaal

Adders

Linda Veeman gaat elk jaar weer op zoek naar adders. Ook dit voorjaar heeft ze ze weer gezien, ondanks de kou. Drie keer werd ze gegrepen door het addervirus. Lees het resultaat.

Lees het resultaat.

IVN Leeuwarden

De wind in je haren, zon op je bolletje, beestjes kijken; wil je dat: ga met ons mee. IVN-Leeuwarden e.o. is een enthousiaste IVN afdeling die excursies, thema-avonden en cursussen organiseert voor alle leeftijden.

Lees verder

Je bent ingeschreven met het e-mailadres sitabakker31@gmail.com
Direct uitschrijven.

IVN

IVN Leeuwarden
Harmen Sytstrawei 7, 8915 HB Leeuwarden