Nieuwsbrief IVN Oss
Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken

Werkgroepen IVN Oss in beeld

Zomer in ons bol maakt de agenda vol

De maanden april en mei zitten weer boordevol IVN activiteiten. In deze nieuwsbrief een overzicht van hetgeen reeds heeft plaatsgevonden en hetgeen nog op de planning staat. Alles belicht vanuit de invalshoek van de werkgroepen. 

Werkgroep Natuurgidsen

Natuurgids, iets voor jou?
Start nieuwe opleiding tot natuurgids in september
De IVN-afdelingen Bernheze, Oss, Uden en Veghel starten gezamenlijk een cursus die opleidt tot natuurgids. Op basis van richtlijnen van het landelijk IVN wordt een tweejarige cursus opgezet met veel excursies om ervaring op te doen om in de toekomst zelf mensen rond te leiden door de natuur.
Lees alles wat je wil weten over de gidsenopleiding

Voor de komende tijd staan de volgende natuurexcursies op de agenda:
Zondag 24 april – Natuurfietstocht en wandelen – Vogels en water rondom Oss
10.00 – 12.00 uur, 12½ km
Vertrek per fiets vanaf de parkeerplaats Burchtplein in Oss bij de ‘halve bol’.
Meer info

Zaterdag 30 april – Natuurwandeling – ‘Baby’s eerste boswandeling’
11.00 – 12.30 uur, Aanmelden: babyseerstewandeling@hotmail.com.
Vermeld je naam, de naam van je kind en je telefoonnummer. Na het aanmelden ontvang je de startlocatie. 
Meer info

Meer en actuele informatie over deze tochten andere IVN-zaken vind je op onze site www.ivn.nl/afdeling/ivn-oss en onze facebookpagina of houd weekbladen, zoals Regio Oss en Brabants Dagblad, in de gaten.

Bedankje oud-coördinator Frank

Onlangs is Frank van Dorst uitvoerig in het zonnetje gezet om hem te bedanken voor zijn inzet als coördinator werkgroep Natuurgidsen. Als presentje kreeg hij een boek over archeologie en historie rondom Oss, een theaterbon, een doos merci en een lavendelplant.

Vogelwerkgroep

Kijkhut Ossermeer

De kijkhut voor het Ossermeer – gebouwd door het SLO - is zo goed als klaar. Direct na het broedseizoen kan deze worden geplaatst. Over de opening zal nog een bericht volgen.

Nationale Vogelweek

Van 6 t/m 15 mei is de Nationale Vogelweek met vele bijzondere en (veelal)  gratis vogelexcursies door heel Nederland. Meer informatie op: https://www.vogelbescherming.nl

Visdiefvlotje Hemelrijksche Waard

Het visdiefvlotje op de Hemelrijksche Waard is – met medewerking van Natuurmonumenten – weer op zijn plek; ter hoogte van de uitkijktoren. Na het hoge water was dit vlotje beschadigd geraakt.

Activiteiten vogelwerkgroep

Gestaag gaan de vele tellingen (Herperduin, Hertogswetering, Keent), bezoekjes aan natuurgebiedjes, wandelingen en excursies (IJmuiden, De Beerze, De Jonker) met veel belangstelling hun gang.

IVN Instagram

Binnen de vogelwerkgroep is het initiatief ontstaan om een Instagram pagina te openen. Niet specifiek alleen voor de Osse vogelwerkgroep, maar voor alle Osse werkgroepen. Heeft jou werkgroep activiteiten/berichten die leuk zijn, stuur ze naar: ivnoss.instagram@gmail.com.
Hoe leuk is het om ons te volgen, en onze bekendheid te vergroten! Tag in je eigen instagram bericht IVN_Oss en like al onze berichten om meer onder de aandacht te komen.

Werkgroep Groen & Ruimte

Update monitoringsplan

Op 6 april hebben we onze eerste gezamenlijke wandeling gemaakt met afgevaardigden vanuit de gemeente, SLO (Stichting Landschapsbeheer Oss) en de IVN werkgroepen vogel, vegetatie en vlinder. Namens de gemeente was de gebiedsopzichter die hiervoor is aangesteld, Servaas van Hees, aanwezig. 
Lees verder op onze website

Foto werkgroep

Voorjaarsbloeiers

Het blijft bijzonder voorjaar bloeiers.
Deze week met de bloemetjes bezig geweest.
Het is mooi voorjaarsweer dus op pad.
Willie van Doorn 

Werkgroep WEL

Landschaps academie terugblik&vervolg:

Op 30 maart jl. vond bij SLO de eerste lezing plaats in het kader van de Landschapsacademie (samenwerking SLO en IVN). Het was een doorslaand succes, want maar liefst 35 belangstellenden gaven acte de présence in de geïmproviseerde bioscoop van de SLO. Dit resultaat heeft ons de motivatie gegeven om door te gaan met dit soort lezingen.
De eerstvolgende lezing is op woensdag 4 mei a.s. bij SLO, Tolstraat 3 in Oss.
Iedereen is weer van harte welkom.

Lees verder

Weekend, reünie en ledendag

Reünie 
“Weekend reünie” Voerstreek helaas wegens gebrek aan deelnemers afgelast. 

Ledendag
Dit jaar 21 mei gaan we naar Koolwijk. Deelnemers krijgen na aanmelding informatie per mail toegestuurd.

Weekend
De inschrijving voor “ons” weekend verliep voorspoedig. We kunnen dus weer op pad. Nog niet opgegeven?? !

Lees onderaan op de website verder

Werkgroep scholengidsen

De ontdekwandelingen….….zitten er op. Dit keer zijn we met 13 groepen, in totaal 280 kinderen, op pad geweest in de Vierwinden. “Op pad” is misschien te veel gezegd: vanwege de aantrekkelijkheid van de diverse speelse opdrachten werd er weinig gewandeld, maar destemeer ontdekt en ervaren.
En dat is precies wat we graag willen!
Lees meer hierover

Jongeren en IVN

Natuurdag

Zoals eerder gezegd zijn alle scholen voor V.O. aangeschreven met de vraag of er interesse is voor een vorm van samenwerking. Met het TBL en Maaslandcollege zijn reeds contacten ontstaan die kunnen uitmonden in een vervolg.

Lees verder

Inschrijven voor deze nieuwsbrief?

Vul hier je gegevens in.

Je bent ingeschreven met het e-mailadres hannywagemakers@hotmail.com
Direct uitschrijven.

IVN

IVN OSS
Clublokaal: De Elzenhoek
Anna van Schuurmanstraat 602, 5344 TX Oss