ALV - Lezing Nachtleven - Activiteiten
Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken

Beste IVN’er,

Hierbij de voorjaars Groeningen-nieuwsbrief.

Deze keer met de aankondiging van onze Algemene Ledenvergadering,  veel activiteiten én oproepen aan leden die een steentje willen bijdragen aan onze IVN-afdeling.

Met groene groet, de Groeningen redactie

Algemene ledenvergadering en lezing Nachtleven

Op woensdag 30 maart 2022 om 19.30 uur is onze jaarlijkse ALV. 

Aansluitend om 20.30 uur geeft Klaas Nanninga een boeiende lezing over ‘Nachtleven’. Er gebeurt ’s nachts veel meer in de natuur dan je denkt. Lang niet alle dieren en planten slapen. Klaas neemt ons mee in de wondere wereld van de nacht.

Ben je niet bij de ALV, maar wil je wel naar de lezing? Zorg dan dat je voor 20.30 uur aanwezig bent.

We zien je graag bij MBO Terra Groningen, Hereweg 99, 9721 AA Groningen. Er is volop ruimte om te parkeren. Lees verder

Stinsenplanten-wandeling Noorderplantsoen

2 april - 'Stinsenplanten zijn aantrekkelijke planten die aangeplant zijn bij buitens en oude boerderijen. Ze zijn al vele eeuwen in ons land ingeburgerd. De naam komt oorspronkelijk van de Schierstins uit Veenwouden in Friesland.'

Lees verder

Fietsexcursie ‘Beleef de lente op de Hoornsedijk’

7 april - Op en rond de Hoornsedijk is veel te zien en te beleven. We gaan het gebied op een actieve manier ontdekken. We fietsen langs de kronkelende loop van het Hoornsediep, langs de oever van het Paterswoldsemeer en stoppen op verrassende plekken.

Lees verder

Fietsexcursie weidevogels Reitdiepgebied

9 april - De weidevogels zijn weer terug in hun broedgebieden. En wat is er beter voor het echte lentegevoel dan de roep van de Grutto en het gezwoeg van de Kievit! Daarom gaan we er op met de fiets op uit om vogels te kijken in het Reitdiepgebied. In dit gebied is het beheer helemaal gericht op weidevogels.

Lees verder

Excursie Volkstuinencomplex Tuinwijck

13 april - Tuinwijck is een bijzonder volkstuinencomplex in de stad Groningen. Graag nodigen wij je uit om dit groene pareltje te verkennen. Je komt meer te weten over de natuur op Tuinwijck én je krijgt inspiratie om de natuur thuis een handje te helpen.

Lees verder

Fietsexcursie naar de Oude Held en Suikerunie terrein

23 april - Het Suikerunie terrein is een verrassend en onbekend vogelterrein voor veel vogelaars, evenals het prachtige weidevogelgebied de Oude Held.

Lees verder

Zonsopgangwandeling Onlanden

1 mei - Start de dag met een vroege ochtendwandeling. Zie de zon opkomen, voel het ochtend worden, en hoor de vogels die allang aan hun dag zijn begonnen.

Lees verder

Vogelcursus voor beginners

Dit najaar 2022 (in oktober en november) wordt er weer een vogelcursus voor beginners gegeven. Om mee te doen is geen vogelkennis nodig. Je hoeft het alleen maar leuk te vinden om naar vogels te kijken. Met deze cursus kun je kennis opdoen voor nog meer vogelplezier!

Houd onze website in de gaten.

Vrijwilligers gezocht opzetten Natuurgidsenopleiding

Begin maart kregen de leden deze oproep: https://www.ivn.nl/afdeling/groningen-haren/nieuws/vrijwilligers-gezocht-voor-opzetten-natuurgidsenopleiding

Had je willen reageren, maar heb je het nog niet gedaan? Stuur dan snel een email met je telefoonnummer naar ivngroningenharen@gmail.com.

Meetactie Wormentelling

9 en 10 april - Doe mee aan de regenwormtelling op 9 en 10 april.

Ben jij benieuwd hoe gezond de grond bij jou in de buurt is en draag jij graag een steentje bij aan wetenschappelijk onderzoek? Doe dan mee! Het is erg simpel, pak een schep, steek een kluit en ga op zoek naar regenwormen! Lees verder

Grote Groene Zomermarkt

Op 25 juni staan we als afdeling met een stand op de Grote Groene Zomermarkt bij de Wiershoeck in Groningen. Hiervoor zoeken we nog leden die het leuk vinden om samen met andere IVN-leden bij de stand te staan.

Heb je interesse? Stuur dan een mail naar ivngroningenharen@gmail.com o.v.v. Stand Grote Groene Zomermarkt. Na ontvangst van je bericht nemen we contact met je op.

Kennisnetwerk Natuur: wat is jouw expertise?

Heb je (professionele) kennis op het gebied van natuur(beheer), water(beheer), ecologie, biodiversiteit, stedenbouw of politiek? Stuur dan een e-mail naar ons secretariaat (Gerard Smeding) via ivngroningenharen@gmail.com. Vermeld in je bericht wat je expertise is én of we incidenteel een beroep op je mogen doen.

Het behoud van de natuur om ons heen is helaas al lang niet meer vanzelfsprekend, gezien de grote en belangrijke opgaven die er liggen voor de woningbouw en infrastructuur. Desondanks wordt de waarde van natuur erkend en zijn er tal van maatregelen om de natuur te beschermen. Lees verder

Huismussenalert in Beijum en Zuidwolde

10 jaar geleden startte een kleurringonderzoek van de huismus in Beijum. In onderstaand artikel staat het verslag van dit onderzoek én opnieuw de oproep aan mensen in Beijum en Zuidwolde die mussen in de tuin voeren. “Kijk af en toe met de verrekijker of er ook gekleurringde vogels tussen zitten, en geef dat aan ons door”. Lees verder

Een paar tips:

  • Een bevlogen documentaire over het beheer van een vogelweidegebied. Zo kan het ook: extensief, biologisch en natuurlijk. https://www.weidevogelfilm.nl
  • Het afgelopen half jaar zijn er veel digitale bijeenkomsten georganiseerd. Deze interessante bijeenkomsten en lezingen kunt u ook nu nog volgen. Kijk bijvoorbeeld bij Sovon, Floron of de Zoogdiervereniging

Over IVN

IVN verbindt mens en natuur. We laten jong en oud beleven hoe leuk gezond én belangrijk natuur is. Dat doen we met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal.

www.ivn.nl

www.ivn.nl/afdeling/groningen-haren

Lees verder

Je bent ingeschreven met het e-mailadres enitials@ziggo.nl
Direct uitschrijven.

IVN

IVN Natuureducatie
De Groene Plantage Plantage Middenlaan 2c, 1018 DD Amsterdam