Nieuwsbrief IVN Oss
Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken

Werkgroepen IVN Oss in beeld

Zomervakantie, leuke-dingen-doen garantie!
Augustus en september zitten weer boordevol IVN activiteiten.
In deze nieuwsbrief een overzicht van hetgeen reeds heeft plaatsgevonden en hetgeen nog op de planning staat.
Alles belicht vanuit de invalshoek van de werkgroepen. 

Werkgroep Natuurgidsen

11 nieuwe kandidaatnatuurgidsen

In September gaan we starten met een nieuwe natuurgidsenopleiding samen met de andere IVN afdelingen Bernheze, Veghel en Uden.

Lees verder

Kuieren over de bloeiende hei

IVN Oss organiseert op zondag 21 augustus een natuurwandeling van circa 10 km over de bloeiende Munse hei en Kanonsberg. 

Lees verder

Werkgroep WEL

Update
De jaarlijkse IVN-ledendag, voor alle leden, wordt gehouden op zaterdag 17 september. We gaan dit keer naar Koolwijk.
Als je mee wilt doen, kun je je aanmelden tot 1 september via ivnoss.wel@gmail.com
Dus kom in actie en meld je snel aan!
Lees meer hierover, en over Effe noar Geffe Landschapsacademie.

Werkgroep groen&ruimte

'Samen duurzaam vooruit'

Frank van Dorst, Geert Versteijlen en Frans van Welie hebben kennis gemaakt met de nieuwe wethouder van de gemeente Oss Dolf Warris , die oa portefeuillehouder is voor openbare ruimte, klimaatadaptatie en milieu.

Het gesprek stond in het teken van ‘samen duurzaam vooruit’, het coalitieakkoord. IVN wil graag een partner zijn voor de gemeente Oss bij de uitwerking van het akkoord. Het gesprek had een oriënterend karakter.

Lees hier verder over het gesprek. 

Het windmolenproject ‘duurzame polder’ is niet in het belang van natuur én milieu

Midden in de Lithse polder heeft een delegatie van IVN Oss haar zorgen gedeeld met de  gedeputeerde Spierings van de provincie Noord-Brabant en de wethouders Hooiveld, Van der Berg (Oss)  en Van der Geld (’s-Hertogenbosch) over de aanleg van een windmolenpark midden in het grootste en belangrijkste weidevogelgebied van Noord-Brabant.

Lees verder

Nieuwe exploitant voor de Geffense Plassen gezocht

In de groene zone tussen Geffen en Oss ligt de Geffense Plas. Een voormalige zandafgraving die al jaren wordt gebruikt als recreatieve zwemplas.

Wel heeft de uitstraling van de plas en de omgeving geleden onder een gebrek aan onderhoud en investeringen. Voor de komende jaren is de gemeente Oss op zoek naar een nieuwe exploitant.

Lees verder

Werkgroep scholengidsen

Update
 We zeiden het al in de vorige Nieuwsbrief: we staan in de ruststand, (bijna) klaar om straks weer van start te kunnen gaan. Want, achter de schermen gebeurt er van alles. Zo worden er gesprekken gevoerd met enkele nieuwe schoolgidsen. Het zou toch mooi zijn als…..
Voorbereidingen voor de scholengidsencursus zijn opgepakt.
Er liggen alweer enkele aanvragen op het matje van de werkgroep: doen we weer mee aan de Dag van de Duurzaamheid? En de bibliotheek heeft onze inzet gevraagd voor de Kinderboekenweek. Beide in oktober. Klinkt ver weg, maar toch!
Binnenkort maar eens de datumprikker voor ons eerste overleg in september rondsturen.

Werkgroep insecten

Zoeken in weer en wind

Afgelopen maand heeft de insectengroep twee heel verschillende weertypen gehad tijdens de wandelingen op de zondagochtend.

Onze eerste wandeling langs de Hertogswetering in Oss was fris en winderig, in tegenstelling tot de hete wandeling een week later.

Lees verder

Mee op pad?

28 Augustus om 10:30 hebben we een wandeling in het Wijboschbroek, Steeg, Schijndel. Na de brug over de Zuid-Willemsvaart 1e weg rechts parkeren.
11 September om 10:30 hebben we een wandeling in de Hemelrijkse Waard, Pastoor van Weerdtstraat/Lithoijensedijk, Teefelen.

Lees verder

Vogel werkgroep

22 Nieuwe bedreigde vogelsoorten in Nederland op de Oranje Lijst.

Nederland telt 78 vogelsoorten die op de Rode Lijst staan. Hun voortbestaan wordt in Nederland ernstig bedreigd en moeten worden beschermd. De Oranje Lijst onthult 22 nieuwe, bedreigde vogelsoorten, als de huidige ontwikkeling zich doorzet.

Lees verder over de Oranje lijst en over nog meer vogel nieuws

Landelijke Dag Sovon Vogelonderzoek 26 november

Sovon organiseert i.s.m. Vogelbescherming Nederland, de Nederlandse Ornithologische Unie en enkele terreinbeherende organisaties weer de zgn. Landelijke Dag op zaterdag 26 november Reehorst, Ede. 

Lees verder over de landelijke dag en over nog meer vogel nieuws

Extra activiteiten in verband met 40-jarig bestaan
In december 2019 bestond de vogelwerkgroep 40 jaar. Daar wilden we in 2020 aandacht aan besteden. Er kwamen een aantal ideeën naar boven waaronder een vogelkijkhut bij het Ossermeer. 
Lees verder

Op pad met ouderen

Lentewandeling Cortefoort

24 Mei stond de lentewandeling met de bewoners van Cortefoort, een verzorgingstehuis voor dementerende ouderen, op het programma.
Met 15 bewoners in rolstoelen en even zoveel vrijwilligers gingen we enthousiast op pad.

Lees verder

Fotowerkgroep

Facebook foto van de maand, opdracht was vlinders. Foto gemaakt tijdens onze excursie naar de vlindertuin in Harskamp.
Foto is genomen door Yvonne Schrijer.

Boekentip

“Zilveren Maan ontdekt oerschatten in de Maashorst”

Onlangs is er een boek verschenen over de natuur in de Maashorst wat mooi aaluit bij de doelstellingen van het IVN.
Het boek is tweede helft december bij de regionale boekhandel en andere verkooppunten verkrijgbaar voor € 13,95 of door een mailtje te sturen naar schrijfster Monique van Rossum: moniquevanrossum@telfort.nl.
Lees meer

Bijleren?

Training Natuur doet je Goed

Eind september/begin oktober organiseert IVN Brabant de training Natuur doet je goed voor groene Brabantse vrijwilligers die als mantelzorger en/of als vrijwilliger dementerende ouderen begeleiden.
Deze tweedaagse training vind plaats op vrijdagmiddag 30 september en 21 oktober. Deze training staat in het teken van natuurbeleving: met eenvoudige activiteiten leer je wat je met dementerende ouderen in de natuur kunt doen.
Meer info: 2-daagse Training Natuur doet je goed | IVN

Workshop Natuurkoffer

Deze workshop op vrijdagmiddag 4 november is bedoeld voor IVN-vrijwilligers en groene zorgvrijwilligers die aan de slag willen gaan met de natuurkoffer bij dementerende ouderen die niet meer zelf op pad kunnen. Met de IVN Natuurkoffer breng je de natuur bij de mensen binnen en geef je deze ouderen een heerlijke middag. Meer info: Workshop Natuurkoffer | IVN

Overig trainingsaanbod
Kijk ook eens op: Trainingsaanbod Noord-Brabant & Limburg | IVN

Inschrijven voor deze nieuwsbrief?

Vul hier je gegevens in.

Je bent ingeschreven met het e-mailadres ##email##
Direct uitschrijven.

IVN

IVN OSS
Clublokaal: De Elzenhoek
Anna van Schuurmanstraat 602, 5344 TX Oss