Martelly Krielen, bevlogen vogelaar

Nieuws
Martelly Krielen is vaak al vroeg in de natuur te vinden.
Martelly Krielen is vaak al vroeg in de natuur te vinden. (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER – Het IVN Twiske biedt verschillende, uiteenlopende activiteiten. Dat is vooral te danken aan de natuurgidsen die aan deze vereniging zijn verbonden. Gidsen met een eigen passie. Zoals Martelly Krielen, die alles heeft met vogels. Ze is betrokken bij de vogelsafari, die dit jaar wegens groot succes wordt herhaald, en geeft op 3 maart een lezing. Ondersteund door een powerpointpresentatie biedt ze de luisteraar een eerste kennismaking met vogels. 

Door Marcel van Stigt

Vogels bezoeken graag de achtertuin van Martelly en levenspartner Ank. Alsof ze weten dat ze bij de dames van harte welkom zijn. Twee houtduiven landen er regelmatig op een dwarsbalk, heggenmussen en roodborstjes scharrelen rond en elke dag meldt zich een merelpaar bij de schuifpui. Martelly heeft ze één keer op rozijnen getrakteerd en die vielen kennelijk zo in de smaak dat het stel daar standaard om komt vragen. Zo bij elkaar levert het buiten vrolijke taferelen en dito geluiden op. 

Dat onbekommerde getjilp en gekwetter hoor je niet alleen in de tuin. In het toilet staat een Zwitscherbox die een gezellig vogelgekwetter produceert. Het apparaat slaat direct aan zodra het licht aanfloept, maar ook als de zon erop schijnt. Een leuke verrassing als je daar toevallig moet zijn. 

Vroegevogelexcursie

Het effect van de zon op het apparaat maakt Martelly niet altijd mee. Eerder al loopt ze soms namens Vogelbeschermingswacht Zaanstreek of de vereniging Sovon vogels te tellen in Het Twiske of ze leidt een vroegevogelexcursie. De natuur is dan nog in alle rust en Martelly maakt daar live mee dat de zon opkomt. Voor haar is dit de ideale manier om te onthaasten. En om zich op te laden voor of na een werkdag als verpleegkundige in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, dat zich ontfermt over kankerpatiënten.  

Soms ook is Martelly een week van huis. Dan fungeert ze als chauffeur en gids bij Inezia Tours, die vogel-, fotografie- en natuurreizen organiseert. Ze trekt bijvoorbeeld in Zweden een week op met een groepje vogelliefhebbers. En daarnaast heeft ze vogelnesten beschermd en is ze al vijfentwintig jaar jaar verbonden aan het IVN Twiske. Het is zo bij elkaar een bont geheel aan activiteiten rond vogels en ze heeft er veel lol in.  

Oproep IVN

Het is ooit begonnen met een oproep om bij het IVN een cursus tot natuurgids te volgen. Martelly heeft er meteen op gereageerd. “Als kind kwam ik al graag buiten. We woonden in Brabant tegenover een park en ik klom graag in bomen. Ook wandelde in met de hond in het natuurreservaat De Kampina. Die natuurgidscursus sprak me meteen aan. Alles kwam daarin aan de orde. Het IVN steekt daar veel energie in, maar het is wel de bedoeling om iets met je nieuwe kennis te doen. Ik ben daarom natuurgids geworden. Het is leuk om mensen iets mee te geven, maar ook om je samen met andere mensen te verwonderen over de natuur, mensen deelgenoot te maken en ze met je enthousiasme aan te steken. Vergelijk het maar met een lekker gerecht dat je een keer hebt gegeten. Dat wil je dan aan een ander meegeven. ‘Dit moet je echt eens proeven’, zeg je dan.” 

Geen eenrichtingsverkeer

Vaak leert Martelly iets van deelnemers aan excursies. Want het is bij het IVN geen eenrichtingsverkeer. “Je bent nooit uitgeleerd en de groepsdynamiek is heel leuk. Dan zijn er meer ogen en oren en zie je meer. De activiteiten die we bieden worden goed bezocht. Neem de vogelsafari, waarmee we vorig jaar zijn begonnen. Tachtig belangstelleden hebben zich aangemeld. Dus we bieden de safari dit jaar ook.” 

In de loop der tijd heeft Martelly veel vogelkennis opgedaan. Overal pikt ze wel weer wat op. En ze deelt relevante of gewoon leuke weetjes. Over de koekoek bijvoorbeeld die eitjes in het nest van een winterkoning legt. Die brengt de jongen groot, maar eenmaal sterk genoeg vliegen ze wel gewoon naar de Sahara, zoals een koekoek dat nu eenmaal doet, wellicht verbaasd uitgezwaaid door de opvoeders. Dat zit dan toch gewoon in de genen.