Deze tekst zien ontvangers in hun mail overzicht
Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken

Bres-Brief!

Afgelopen paar keer hebben jullie de nieuwsbrief ontvangen van IVN Vecht en Plassengebied, maar het was hoog tijd voor een nieuwe naam. Veel plezier met het lezen van de Bres-Brief! 

Algemene Leden Vergadering

We willen alle leden graag van harte uitnodigen bij de aankomende ALV dinsdag 18 april in Emmaus Haarzuilens. De inloop is vanaf 19:30 en om 20:00 willen we graag beginnen. Dit jaar extra bijzonder, want Rob Idema geeft een lezing over het leven onder water bij de Vinkeveense Plassen. Tot dinsdag!

Agenda

15 en 16 april
Nationale Bijentelling
18 april
Algemene Leden Vergadering bij Emmaus in Haarzuilens
29 april
Maandelijkse werkdag bij Commelinhof in Maarssen
2 mei
Start Natuurcursus in de Open Hof in Maarssen
9 juni
Watersafari in Haarzuilens
24 juni
Natuurbelevingsfestival bij Werk aan de Waalse Wetering in Tull en Het Waal

Natuurcursus

Ook dit voorjaar gaat er weer een boeiende natuurcursus van start. Een combinatie van lezingen en natuurexcursies over bijvoorbeeld ringslangen, stoepplanten of rivierkreeften. De eerste lezingavond is op 2 mei. Geef je snel op bij Kees voordat de cursus vol zit!

Lees verder

Nederland Zoemt

Op 15 en 16 april 2023 is de zesde Nationale Bijentelling.

Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan het landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. In samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Lees verder

Bijenhotelbewoners

De Nationale bijentelling levert altijd bijvangst op: vooral in tuinen waar bijenhotels staan kruipt en vliegt van alles rond dat duidelijk geen bij is, of toch wel?

Bijenhotels zijn dankbare plekken voor allerlei insecten. Er leven illegale bewoners (krakers) en parasieten. Zoals allerlei leem- en metselwespen (krakers). De muurrouwzwever  parasiteert op metselbijen en metselwespen. Het vrouwtje deponeert een eitje in het nest  voordat het nest afgesloten wordt. De larve van de muurrouwzwever voedt zich met de larve van de gastheer.

Ook andere wilde bijen worden geparasiteerd. De gewone wolzwever (zie foto) legt de larven in nesten van de zandbij. De made eet eerst het stuifmeel of vervolgens de bijenlarven.

EIS (kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden) heeft een handige zoekkaart. Ook aan te raden: 'Gasten van bijenhotels' van Pieter van Breugel. Te bestellen via EIS-nederland.nl

Lees verder

Vacature Algemeen Bestuurslid

Er is per direct een positie vrij in het bestuur. Een algemeen bestuurslid denkt mee over de dagelijkse gang van zaken en de verdere ontwikkeling van een toekomstvisie. Zit jij vol bruisende ideeën over hoe we onze vereniging nóg leuker kunnen maken? Mail dan naar Truus bij interesse of voor meer informatie. 

Help de amfibie in Utrecht

De gemeente Utrecht is bezorgd over het aantal amfibieën dat in putten belandt en dit niet overleeft. Wil jij helpen het probleem in kaart te brengen? De gemeente vraagt op vrijwillige basis ondersteuning bij het in kaart brengen van de probleemlocaties en onderzoek naar welke uittreedvoorzieningen het beste werken. Voor meer informatie of direct beginnen graag even mailen naar Wanda

Natuurgidsenopleiding is begonnen

22 Enthousiaste deelnemers zijn gestart met de eerste cursussen met bijbehorende excursies.

Op de eerste avond was de kennismaking en een toelichting op de cursus en opdrachten.  De zaterdag daarna ging de excursie naar de Taartpunt achter Streekmuseum Vredegoed met boer Bert. De tweede avond ging over geologie en landschap, verzorgd door Jan van Schooten. De excursie hierbij was het Geologisch museum Hofland in Laren. 2 Gidsen vertelden over de honger naar metalen in de energietransitie en de geologische geschiedenis van Gooi en omstreken.

Werkgroep Leidsche Rijn van start

Op 3 april jl. is de nieuwe werkgroep Leidsche Rijn formeel van start gegaan.Het is een gebiedsgerichte werkgroep, die zich richt op de natuur in de westelijke wijken van Utrecht. Uiteraard hoort het Máximapark daarbij, maar uit een korte inventarisatie bleek dat er daar nog veel meer moois te vinden is.

Doel van de werkgroep is om bij de bewoners van Leidsche Rijn meer bewustzijn van en betrokkenheid bij hun directe leefomgeving te creëren. Dat doen we door mensen mee te nemen en elkaar te laten ontmoeten in waardevolle stukjes natuur van Leidsche Rijn en omgeving. Voor specifieke onderwerpen gaan we nauw samenwerken met de meer thematische werkgroepen van onze IVN-afdeling. En we leren natuurlijk graag van de, eveneens gebiedsgerichte, werkgroep Stadsnatuur.

De eerste activiteiten zijn al gepland, namelijk drie excursies in juni. We proberen een nieuw concept uit, de zgn. flitsexcursie. Dat zijn korte, laagdrempelige excursies van ca. één uur op zaterdagochtenden. Hoewel we het breed gaan insteken, willen we dat vooral aantrekkelijk maken voor gezinnen met kinderen.We zoeken nog meer mensen die dit initiatief willen steunen. Belangstelling, tips, meedenken en -doen? Mail ons 

Festival Tweetakt op Fort Ruigenhoek

Van 16 juni t/m 2 juli 2023 wordt in Utrecht op verschillende plekken het Festival Tweetakt georganiseerd, een kunstenfestival voor iedereen, met theater- en dansvoorstellingen, muziekoptredens, beeldende kunst, interactieve installaties en meer. Eén van hun locaties is Fort Ruigenhoek, een door Staatsbosbeheer beheerd historisch forteiland met een slotgracht, oude bomen en een boeiende flora en fauna (o.a. een dassenburcht).

Tweetakt heeft ons gevraagd, of wij in de betreffende weekeinden op Fort Ruigenhoek natuureducatieve activiteiten willen verzorgen, bijvoorbeeld rondleidingen geven, workshops houden, of waterdiertjes vangen. Gezien het verwachte jonge publiek zijn ze ook erg geïnteresseerd in activiteiten voor kinderen. Natuurlijk werken we hier graag aan mee. Het is immers een prima manier om IVN bij een groot publiek onder de aandacht te brengen. En natuurlijk zoeken we mensen die daaraan een steentje willen bijdragen.

Meer weten? Stuur een mailtje naar Hans en je doet mee!

Natuurbelevingsfestival

Rob en Joëlle hebben in 2021 de natuurgidsenopleiding afgerond en zijn nu een community gestart rondom natuurbeleving. Naast kennisoverdracht is ook de emotionele verbinding met de natuur essentieel om jouw liefde voor de natuur echt te begrijpen en toe te kunnen laten. Ze organiseren een festival zodat zoveel mogelijk geïnteresseerden kunnen samenkomen voor een prachtige dag! Wil je graag meer informatie of meewerken aan het festival? Mail dan even naar Joëlle. Meer informatie komt zo snel mogelijk beschikbaar, maar houd 24 juni alvast vrij!

Werkdagen Commelinhof

Voortaan is er elke laatste zaterdag van de maand een werkdag in de Commelinhof. Van 10:00 tot 13:00 samen aan een prachtige tuin werken! Kom je ook? 

Lees verder

Natuurgidsen in de stad gezocht

In de week voor Pasen heeft de werkgroep Stadsnatuur tien actieve leden rondgeleid door de binnenstad van Utrecht. We zijn op zoek naar gidsen die willen helpen met
publieksexcursies. Maar los daarvan is het gewoon leuk om met natuurkennis op zak de vele, al dan niet verborgen, groene plekjes samen te verkennen. De biodiversiteit in stedelijke natuur is groter dan daarbuiten. Ben je geïnteresseerd of wil je meer informatie? Mail naar: Stadsnatuur@hotmail.com

Tips voor de Bres-Brief graag even mailen naar het nieuwsbriefteam.

Aanmelden Bres-Brief

Je bent ingeschreven met het e-mailadres aninajonker@msn.com.
Direct uitschrijven.

IVN

IVN Natuureducatie
Postbus 20123, 1000 HC Amsterdam