Maar we gaan uiteraard door met planten....
Eindrapport Tiny Forest
Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken

Beste natuurliefhebber,

In februari 2018 verraste de Nationale Postcode Loterij ons met een cheque van €1,85 miljoen voor de uitvoering van het programma 'Elke buurt zijn eigen bos'. Dankzij deze donatie konden we onder andere honderd Tiny Forests met buitenlokaal maken, duizenden Tiny Forest Rangers opleiden en onderzoek doen naar de effecten van Tiny Forest. Nu, 167 Tiny Forests later, is het programma officieel ten einde.
Benieuwd naar de resultaten van dit programma?

Onderzoeksrapport Tiny Forest

Vier jaar lang deden onderzoekers Fabrice Ottburg en Dennis Lammertsma van Wageningen Environmental Research onderzoek in 11 Tiny Forests. Zij onderzochten het effect van een Tiny Forest op biodiversiteit, CO2-opslag, hittestress en waterberging. Zij kregen bij de uitvoering van het onderzoek hulp van bijna honderd vrijwilligers en studenten, die ook dieren en planten telden. In augustus 2022 publiceerden zij de uitkomsten van dit onderzoek.

De belangrijkste resultaten op een rij

  • Boost voor biodiversiteit
    In totaal werden in alle onderzochte Tiny Forests gezamenlijk maar liefst 1.167 soorten planten en dieren waargenomen, exclusief de aangeplante bomen en struiken. Per Tiny Forest werden gemiddeld 270 soorten waargenomen. 
  • CO2
    Gemiddeld genomen slaat een Tiny Forest 127,5 kilo CO2 per jaar op. De onderzoekers verwachten dat dit oploopt naar 250 kilo C02 per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld Nederlander stoot per jaar 10.000 kilo C02 uit, maar alle kleine beetjes helpen.
  • Grote temperatuurverschillen
    In een Tiny Forest is het op een warme dag bijna 20 graden Celsius koeler dan op straat. Dit laat zien dat kleine bossen bijdragen aan het verlichten van hittestress in de stad.
  • Wateropname
    Deze minibossen in de stad vangen bovendien bij hevige neerslag veel water op, wat hard nodig is in een steeds droger Nederland. Tussen februari 2018 en juni 2022 verwerkten de 11 onderzochte Tiny Forests 8 miljoen liter regenwater.

Tiny Forest wint VHG Groenprijs

Op 6 september vond voor de 23e keer Duurzame Dinsdag plaats in de tweede kamer in Den Haag. Tiny Forest mocht de VHG Groenprijs in ontvangst nemen! Het is voor alle betrokkenen een prachtige erkenning voor al het harde werk dat we de afgelopen jaren hebben verzet. Lees verder.

5 jaar Tiny Forest in beeld

We maakten een visueel overzicht van de Tiny Forest onderzoeksresultaten van de afgelopen 5 jaar. Bekijk de belangrijkste resultaten.

De toekomst van Tiny Forest

IVN Natuureducatie blijft natuurlijk gewoon doorgaan met het planten van minibossen bij scholen, bij bedrijven, in tuinen en in buurten. Eind dit jaar lanceren we een nieuwe website en verbeterde online cursus, om te zorgen dat mensen veel gemakkelijker zelf aan de slag kunnen. Om deze reden schrijven Daan Bleichrodt en Maarten Bruns ook het nieuwe boek Minibos in je tuin, met inpiratie, voorbeelden en een stappenplan voor de eigen tuin. Uitgeverij KNNV publiceert het boek begin 2023.

De afgelopen jaren hebben we je met veel plezier op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen. Maar met het aflopen van het programma van 'Elke buurt zijn eigen bos' komt er ook een einde aan deze nieuwsbrief. Niet getreurd, we blijven het Tiny Forest nieuws met je delen in de toekomst.

Bedankt voor het volgen van en meewerken aan Tiny Forest!

May the forest be with you,
Daan Bleichrodt
IVN Natuureducatie

Tiny Forest

Een Tiny Forest® is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.

Lees verder

Je bent ingeschreven met het e-mailadres info@valkenswaardvandaag.nl.
Gegevens aanpassen of uitschrijven.

IVN

IVN Natuureducatie
Postbus 20123, 1000 HC Amsterdam

https://doemee.ivn.nl/l/mailing2/link/b3947d74-f9f3-47fc-b3c0-9a5f6f7b7994/not-found